Ριζικές αλλαγές στην Αμφίπολη. Τι πρέπει να προλάβει η Περιστέρη

Περίοδος εξελίξεων που θα αλλάξει ριζικά το αρχαιολογικό σκηνικό στην Αμφίπολη είναι η περίοδος που διανύουμε. Μετά από τρία χρόνια περιπετειών και «σκοτεινών» ημερών για τον τύμβο Καστά, αχνοφαίνεται σιγά σιγά ότι το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει κάποιες διαδικασίες .

Το βήμα προς τα εμπρός ίσως να το δούμε από τη Γ. Γ. του Υπ.Πο. , Μαρία Βλαζάκη που έχει στη διάθεση της τρία «δυνατά» χαρτιά , τα οποία ανεξάρτητα από την εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων, αλλά και το χρονικό περιθώριο παραμονής της στη θέση που κατέχει, της δίνουν τη δυνατότητα, να επενδύσει στον πολιτισμό της Μακεδονίας και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Η υπογραφή μιας νέας προγραμματικής σύμβασης για την ανάλυση των οστών αλλά και η μετατροπή της ανασκαφής του Καστά από σωστική σε συστηματική σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των γεωσκοπήσεων είναι τα πλεονεκτήματα που αποτελούν τα «δυνατά όπλα» και τα οποία παραχωρούνται απλόχερα στη νέα προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρα Μαλαμίδου αφού κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνεται στο μέλλον θα φέρει τη δική της υπογραφή .

Με το πλάνο αυτό, φαίνεται πως συντάσσεται ο Σ.Α.Ε όπως και η Πέπη Λαζαρίδη με μια ομάδα συνεργατών και φίλων του πρωτεργάτη των ανασκαφών της περιοχής, Δημήτρη Λαζαρίδη.

Το νέο σκηνικό όμως, όπως διαμορφώνεται, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης της Πέπης Μάλαμα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, φαίνεται να ασκεί μια μορφή έντονης πίεσης προς την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη η οποία θα πρέπει να επιταχύνει τώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τα αποτελέσματα της μελέτης του υλικού της. Σε κάθε άλλη περίπτωση εκπνέει ο προβλεπόμενος χρόνος με αποτέλεσμα το μνημείο να μπορεί να μελετηθεί και από οποιανδήποτε άλλο επιστήμονα.

Οι νεώτερες ανακοινώσεις για τις οποίες έως τώρα δεν έγινε επιστημονική αναφορά, μεταξύ άλλων αφορούν στην περιγραφή της ταυτότητας του μνημείου, στην ερμηνεία της γραπτής ζωφόρου , στην ερμηνεία του ψηφιδωτού, στην παρουσίαση των γλυπτών, στη ανάλυση της κεραμικής και σε πιθανά νέα στοιχεία για τα οστά.

Το θέμα όμως που προκύπτει εστιάζεται κυρίως στο μέγεθος του μνημείου, και των στενών χρονικών περιθωρίων που απέμειναν. Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο η ανασκαφέας να προχωρήσει χωρίς αναστολές και σε νέες συνεργασίες με πρόσωπα τα οποία θα επιλέξει και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ολοκλήρωση του έργου της. Το μόνο αναγκαίο στις θεμιτές συνέργιες, είναι αυτές να περιβάλλονται από επιστημονικότητα ώστε να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη αρχαιολογική εικόνα.

Και ενώ οι εξελίξεις δείχνουν αλλαγή του σκηνικού ωστόσο είναι αμφίβολο εάν από τη θέση της ειδικής συμβούλου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα θα μπορούσε η κυρία Περιστέρη να επηρεάσει τις επερχόμενες καταστάσεις καθώς η ίδια έχει συνταξιοδοτηθεί και η θέση της επέχει τιμητικού χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτο είναι όμως και κάτι άλλο ,ότι ήδη στο Υπ.Πο έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές Διευθυντικών στελεχών που θα γίνουν γνωστές εντός του ερχόμενου διαστήματος και αυτές θα είναι που θα διαμορφώνουν το οριστικό σκηνικό στο χώρο του πολιτισμού. Σε μια περίπτωση μάλιστα μια ενδεχόμενη αλλαγή που συζητιέται ίσως να αποτελέσει και τη μεγαλύτερη έκπληξη για την Αμφίπολη.

Με το πνεύμα των συνεργασιών για την ολοκλήρωση ενός επιστημονικού αποτελέσματος για την ανασκαφή του Καστά τάσσονται όλοι οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες, παρότι λόγω αντικειμένου ο καθένας τους έχει προχωρήσει σε δημοσιεύσεις. Επίσης αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τυχόν λάθη, παραλήψεις, αστοχίες και το βεβαρημένο κλίμα που δημιουργήθηκε μέσα από μια σειρά ζητημάτων που προέκυψαν από το 2014 και αφορούσαν σε πρόσωπα της ανασκαφής, και τα οποία ως γεγονότα έχουν καταγραφεί, θα ήταν προτιμότερο να προσπεραστούν.

Και δεν θα είναι υπερβολή να επαναλάβουμε κάτι που αποτελεί το αυτονόητο. Ότι η επιχειρηματολογία ενός επιστήμονας τυγχάνει αναγνώρισης και γίνεται αποδεκτή μόνο όταν αυτή τεκμηριώνεται και κρίνεται μέσα στην επιστημονική κοινότητα . Κάτι ανάλογο ισχύει και για το κριτικό πνεύμα ενός δημοσιογραφικού κειμένου. Όταν αυτό είναι ενυπόγραφο και δημόσιο, είναι αν μη τι άλλο, περισσότερο έντιμο από κάθε άλλη ανώνυμη περιγραφή .