Ρεπορτάζ της Sydney Morning Herald για τους πρόσφυγες στις Σέρρες

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για το πως περνούν στο camp των Σερρών οι πρόσφυγες είχε πρόσφατα η εφημερίδα The Sydney Morning Herald περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Yazidi στις Σέρρες.

Ο δημοσιογράφος της Αυστραλιανής εφημερίδας  Nick Miller περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό που έχει στηθεί στις Σέρρες «θα διακινδυνέψουν να ζεσταθούν γύρω από τη φωτιά… δεν θα κοιμηθούν και πολύ κι αυτό γιατί κάθε ώρα βγαίνουν έξω για να μαζέψουν ξύλα…Το πρωί θα ξυπνήσουν σε ένα λασπωμένο μέρος και θα τρέξουν να φτιάξουν και πάλι τις σκηνές που έχουν πλημμυρίσει από τις βροχές… Δεν υπάρχει ζεστό νερό στο ντους και ο φωτισμός τις νύχτες είναι περιορισμένος…» Ο Miller κάνει λόγο για τον συνωστισμό στις αποθήκες καθώς όπως περιγράφουν διάφορες ΜΚΟ εγκυμονούν κινδύνους ασθένειας. «Η Ιατρική περίθαλψη είναι ανεπαρκής. Η βία είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, όπως και η εκμετάλλευση των παιδιών είναι πραγματική. Αποχέτευση είναι ύποπτη. Οι ψείρες και οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται. Το φαγητό είναι ακατάλληλο. Τα παιδιά λείπουν από ζωτικά χρόνια της εκπαίδευσης».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων

Μιλώντας με νέους που τώρα ζουν στο camp των Σερρών ο δημοσιογράφος καταγράφει όσα πέρασαν πριν από λίγο καιρό. Η Mayada, 13 ετών, κοίταζε στο διάστημα και διηγήθηκε την ιστορία της.

«Ο ISIS ήρθε στη χώρα μου», είπε. «Τώρα δεν έχουμε τίποτα.»

Έχει περάσει μια εβδομάδα με την οικογένειά της στο βουνό χωρίς φαγητό ή νερό. Είδε παλιά οι άνθρωποι να πεθαίνουν.

«Ο ISIS μας έλεγαν θα έρθει στο βουνό και θα μας σκοτώσουν, θα μας πάρουν. Πήραν πολλές γυναίκες Yazidi. Ήμασταν πολύ φοβισμένες.»

Κατέφυγε στα βουνά με 43 άτομα σε ένα μικρό φορτηγό, από το Ιράκ στη Συρία ένας άλλος πρόσφυγας- «κανένα τρόφιμο, χωρίς ρούχα, χωρίς σπίτι, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ο Χασίμ, 18 ετών, έχει μια παρόμοια ιστορία. «Πριν το Ισλαμικό κράτος ήμασταν ευτυχείς, πολύ χαρούμενοι … εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από κανέναν.»

Στη συνέχεια, όμως «τα πάντα γύρισαν ανάποδα, σκότωσαν τους άνδρες και βλέπαμε να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά. Πραγματοποίησαν τα πιο άσχημα εγκλήματα».

Η οικογένεια πέρασε μια εβδομάδα στα βουνά.. «Εμείς δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Υπήρχαν άνθρωποι εκεί χωρίς φαγητό ή νερό και το φόβο να γεμίζει τις καρδιές τους.  Είδα ανθρώπους να πίνουν νερό που δεν είναι κατάλληλο και πόσιμο. Κάθε λεπτό που έβλεπα κάποιον κουρασμένο. , πείνα ή δίψα. Ίδια κατάσταση, τα παιδιά που πεθαίνουν, οι γυναίκες που βιάζονται και άνδρες που σκοτώθηκαν … είδα τα πάντα. » Φεύγοντας από τα βουνά, είδε μια μητέρα να εγκαταλείψει την κόρη της που δεν μπορούσε να περπατήσει πια.

«Έχω την μετέφερε μαζί μου γιατί δεν είχα πολλά πράγματα να φέρουν», είπε.

Ο Χασίμ και η Mayada με τους φίλους τους θέλουν ένα μέλλον – να πάνε στο σχολείο, να έχουν την ίδια πιθανότητα όπως έχουν οι άλλοι.

«Πρέπει να μας βοηθήσουν»…

«Ερχόμαστε μέσα από την κόλαση για να πάμε σε μια χώρα για να έχουμε μια ζωή … Θα πρέπει να μας βοηθήσουν.» λέει η Shirin, 16 ετών, η οποία επίσης λέει ότι παραμελούνται στις Σέρρες.

«Όλα τα παιδιά θα πεθάνουν στις σκηνές. Είναι πολλές οι βροχές που έρχονται. Δεν έχουμε ένα φως για να μελετήσουμε αγγλικά. Δεν μπορούν να μαγειρέψουν οι γονείς μας. Δεν έχουμε μια σόμπα . δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ντους. δεν έχουμε ζεστό νερό. είναι πολύ κακό όλο αυτό που περνάμε. »

Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και όπως επισημαίνει η οργάνωση Save the Children είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Η Σερραία επιχειρηματίας Χαρίκλεια Σάββα έχει εργαστεί ως εθελοντής για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.και επιβεβαίωσε ότι οι συνθήκες στο στρατόπεδο έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει λόγο και για την τροφοδοσία σίτισης και τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση με τον διαγωνισμό.

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ SYDNEY MORNING HERALD ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ