Πολυχρωμες αναμνήσεις από τα Σέρρας – Του Γιάννη Δελή (Εικονες)

Τα Σέρρας πριν χρόνια είχαν άλλα χρώματα και αρώματα. Έμοιαζαν με ένα μεγάλο αρχοντικό χωριό. Άλλα σπίτια, άλλες γειτονιές, αλλά αυτοκίνητα, άλλοι άνθρωποι, άλλες συνήθειες…

Μία καθημερινή βόλτα στην πόλη των Σερρών πριν από χρόνια ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με την εικόνα που συναντάς σήμερα…

Κυρίαρχα χρώματα κροκι, κόκκινο και πράσινες τέντες σε όλες τις φωτογραφίες. Οποιαδήποτε φωτογραφία έβγαζες μπορούσες να την κάνεις καρτ ποσταλ και να την στείλεις σε συγγενείς και φίλους που έμεναν σε άλλες πόλεις.

Οι Σερραίοι περπατουσαν περισσότερο στην πόλη ενώ δεν χρησιμοποιούσαν και πολύ τα αυτοκίνητα.

Μπορούσες να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου οπουδήποτε ήθελες και το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν υπήρχε.

Για να κατευθυνθείς με το αυτοκίνητο προς το κέντρο δεν χρειαζόταν να κάνεις κύκλο σε όλη την πόλη.

Αρκετα καφενεία, μπουγατσατζιδικα, ουζερί, σουβλατζίδικα έβλεπες στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Κρονιου. Αν ήσουν τουρίστας γνώριζες που θα βρεις ακανε και Σερραικο ούζο!

Ακόμα και τα περίπτερα ήταν πολυ διαφορετικά με εφημερίδες εποχής να κρέμονται με μανταλάκια. Μεγάλες αερομπαλες, ρόδα ή τικερλεκι, μαστίχες και καραμέλες για τα μικρά παιδιά.

Τα αυτοκίνητα με χρώματα κόκκινα, άσπρα, χρυσά, μπλε και πράσινα περνάνε με θόρυβο από δίπλα σου χωρίς φώτα xenon, GPS και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα.

Τα χαρακτηριστικα μπλε αστικα λεωφορεία και τα πράσινα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μετέφεραν αρκετό κόσμο.

Η πλατεία συγκέντρωνε στην Εθνική Τράπεζα αρκετούς πλανόδιους. Κουλούρι και σάμαλι, σαλέπι, λαχεία μπορούσες να βρεις στην πόλη παντού, στην Βενιζέλου και στα περιβοητα πλατάνια.

Οι φούρνοι μοσχομυριζαν ψωμί και κουλούρι και δεν μπορούσες να αντισταθείς εύκολα. Τα μπακάλικα επίσης μύριζαν ελιές και ότι άλλο μπορούσες να φανταστείς σε αντίθεση με τα σημερινά Super Market… Στου Παλιούρα (στα Πλατάνια) σου τύλιγε φέτα και δεν μπορούσες να μην πάρεις καραμέλες και σοκολάτες για το δρομο!

Παραδοσιακοί φούρνοι και μπακάλικα «μύριζαν» μοναδικά

Κινηματογράφοι υπήρχαν αρκετοί στην πόλη των Σερρών και η διασκέδαση ήταν πολύ διαφορετική! Μία βόλτα στην Μεραρχίας αρκούσε για τα πρώτα ραντεβού και στη συνέχεια με ρομαντικούς περιπάτους.

…Από Κινηματογράφους η πόλη των Σερρών…

Η Ακρόπολη των Σερρών ήταν (και είναι) το πιο τουριστικό σημείο των Σερρών με την πανοραμική θέα. Όλη η πόλη στο πιάτο!

Για εκλεκτούς Σερραίους αλλά και ξένους επισκέπτες τα Καλοκαίρια. Για Γάμους και ξέφρενα γλέντια, για δροσερή μπύρα ή παγωτό «με φωτιές»!

Ο Άη Γιάννης ήταν ένας παράδεισος για όλους τους Σερραιους, για τους μαθητές (εκδρομές) και για τους επισκέπτες από άλλες πόλεις. Ξεχωριστό θέαμα οι καταρράκτες!

Παγωτά μπορούσες να βρεις παντού! Χαρακτηριστικές εικόνες οι παγωτατζιδικο της ΚΡΙ-ΚΡΙ και Τρικ-Τρακ.

Για ούζο στο κέντρο της πόλης στο περίφημο «Κεντρικόν» απέναντι από το Μπεζεστένι.

Και οι νύχτες στην πόλη των Σερρών ηταν μοναδικές! Θυμάστε την μεγάλη διαφήμιση με νέον της «Παπαστράτος«;

Το πάρκο Ηρώων ιδανικό για περιπάτους και εκδρομές όπως και ή κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Πηγή Ζωής και πνεύμονας πράσινου!

Πιστεύεις οτι λείπουν πολλά ακόμα; Στείλε οτιδήποτε άλλο εχεις στις ομάδες του FONH GR στο Facebook για να γράψουμε μαζί το ρεπορτάζ ή στο email: [email protected]

 

 

 

 

 

Πηγές Edo serres serres

Αρχεία ΓΑΚ

Αρχείο Χρ. ΜελλιδηΜελλιδη

Airphotos.gr