Περιστέρη: Μούχλιασαν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης (Φωτο)

του Γιώργου Ροδάκογλου
Η υγρασία πρασίνισε τις Καρυάτιδες κατήγγειλε στο ΑΕΜΘ η Κατερίνα Περιστέρη σημειώνοντας ότι από το 2016 έως σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια συντήρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η αρχαιολόγος της ανασκαφής παρουσίασε ως μοναδικό νέο στοιχείο στην ομιλία της φωτογραφίες όπου οι χιτώνες από τα μαρμάρινα γλυπτά έχουν αποκτήσει θαμπό χρώμα.

Την απάντηση έδωσε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του, «Θέλω να πω στην κυρία Περιστέρη ότι το μικρότερο πρόβλημα που έχει το μνημείο είναι υγρασία και οι πρασινίλες . Το μνημείο είναι σε ασφαλή κατάσταση και δεν κινδυνεύει. Το επόμενο διάστημα ξεκινάει το ΕΣΠΑ με πλήρης εργασίες συντήρησης και στερέωσης».

Στην ομιλία της η Κατερίνα Περιστέρη έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της ανασκαφής όπου υπενθύμισε στην επιστημονική κοινότητα τα όσα είπε και πριν από ένα περίπου χρόνο.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής όμως προχώρησε σε μια αποκάλυψη κάνοντας αναφορά σε δυο ψευδότειχους φτιαγμένους με επίχρισμα που προσομοιάζουν στο μάρμαρο και βρίσκονται κάτω από τις σφίγγες.

Τα σημεία αυτά έχουν σκαναριστεί από τον Γρηγόρη Τσόκα και τα αποτελέσματα αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον.
Η απόκρυψη των πεσών μέσα στου ψευδότειχους σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και η κάλυψη τους δηλώνει και μια πιθανή αλλαγή στη χρήση του λατρευτικού χώρου.

Αναφερόμενος στο πρόπυλο, ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής τόνισε ότι στην κεντρική παράσταση του αετώματος είναι ο Δίας με καθιστή την Περσεφόνη και το Ζαγρέα ως βρέφος, ενώ στη ζωφόρο η Άρτεμης στέφεται από Νίκη με αφηρωισμένο νεκρό στο πλάι.

Λίγο ποιο κάτω την ανάγλυφη ζώνη διακοσμούν οι Διόσκουροι. Το πρόπυλο εδράζονταν πάνω στον περίβολο και οι αρχαίοι για την πρόσβαση του στο μνημείο χρησιμοποιούσαν ξύλινες σκάλες.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ερωτοαπαντήσεων η Κατερίνα Περιστέρη απουσίασε αφού αποχώρησε μετά την ομιλία της ενώ το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων επομίσθηκε εξ ολοκλήρου ο Μιχάλης Λεφαντζής.

Περισσότερα στο thousandnews

http://www.thousandnews.gr/newsroom/item/232192-peristeri-moyxliasan-oi-karyatides-tis-amfipolis-foto