Παράδειγμα προς μίμηση από την Ομοσπονδία Σερρών

Τα προβλήματά τους στο ίδιο τραπέζι έβαλαν για άλλη μία φορά -όπως άλλωστε κάνουν κάθε τρίμηνο- οι επαγγελματίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ στην συνάντηση που έγινε στην Καβάλα. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία των Σερρών, η οποία έφερε στο τραπέζι και ένα παράδειγμα προς μίμηση, όπως παρατήρησε ο κος Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Το παράδειγμα αυτό ήταν η καταπολέμηση του παρεμπορίου, που στην πόλη των Σερρών γίνεται πολύ επιτυχημένα: «Το παρεμπόριο είναι μεγάλη πληγή για την περιοχή. Στην πόλη των Σερρών έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια και έχει μειωθεί αρκετά το παρεμπόριο. Υπάρχουν καθημερινά κλιμάκια που λειτουργούν κανονικά στο νομό Σερρών από εφοριακούς που βγαίνουν προς τα έξω, έχουν βάλει τα σκάνερ και ταυτοποιούν αμέσως το τιμολόγιο που πηγαίνει κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών και βλέπουν αν είναι νόμιμο ή παράνομο το εμπόρευμα που έρχεται. Υπάρχει έλεγχος κατευθείαν και αυτό φαίνεται και στην αγορά όπου έχει πέσει αρκετά το παρεμπόριο, πράγμα που δεν συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, γι” αυτό θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος η περιφέρεια και οι κρατικοί λειτουργοί».

«Το κυριότερο ζήτημα είναι το φορολογικό που έχουμε ξαναπεί ότι το 80% του τζίρου των καταστημάτων πηγαίνει υπέρ του φόρου» είπε ο κος Βαφειάδης και συνέχισε: «Μετά από εκεί και πέρα με αυτό το υπόλοιπο 20% αν μπορεί να ζήσει κάποιος άνθρωπος να βγάλει μισθοδοσίες κτλ ας ζήσει. Προφανώς, δεν ζει! Υπάρχει από την κυβέρνηση και από τους πολιτικούς γενικότερα, μια στοχοποίηση εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών και μάλιστα ορισμένων κατηγοριών».

Ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών είναι η ρύθμιση των παλαιότερων οφειλών τους εις τρόπον ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έξοδο και να είναι συνεπείς, αλλά κυρίως να είναι ασφαλισμένοι, αφού όπως είπε ο κος Βαφειάδης «Ένα από τα θέματα το οποίο μας καίει είναι οι προηγούμενες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία πως θα πληρωθούν αυτές γιατί αν δεν πληρωθούν αυτές και ΕΦΚΑ να πληρώνεις είσαι πάλι ανασφάλιστος, έχεις την αντιμετώπιση του καιάδα των κατασχέσεων, δήμευση περιουσίας και όλα τα σχετικά. Η δική μας η θέση είναι να κεφαλαιοποιηθούν και από εκεί και πέρα να γίνει μια ρύθμιση των 120 δόσεων να σταματήσουν τουλάχιστον οι τόκοι προσαυξήσεων για να μπορέσουν να πληρωθούν σιγά-σιγά από όλους. Αυτή είναι η πάγια πρότασή μας εδώ και χρόνια αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι μέχρι τώρα»

Μείζονα θέση στη συζήτηση είχαν φυσικά και τα διόδια της Μέστης, τα οποία θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες με τους επαγγελματίες να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία αυτή η λειτουργία: «Τα διόδια από 1 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στη Μέστη, στην Καβάλα ακόμα καθυστερούν, αλλά το θέμα δεν είναι να διαμαρτυρηθούμε εμείς. Είναι θέμα κεντρικής πολιτικής εξουσίας, εκτός αν παραταχθούμε έξω από το σπίτι του κυρίου Τσίπρα. Οι βουλευτές έπρεπε να πάρουν το βάρος. 153 είναι – εννέα είναι βουλευτές της περιφέρειάς μας, ας ασκήσουν όλη την πολιτική τους να επηρεάσουν πλέον σε αυτό το θέμα!» Όσο για τους ελέγχους, αυτοί είναι επιθυμητοί από τους επαγγελματίες είπε ο κος Βαφειάδης, μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης, όμως όχι με τον τρόπο που γίνονται.

Το 48ωρο κλείσιμο των καταστημάτων που επιβάλλεται ως τιμωρία καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα, εν τέλει δεν αποδίδουν τίποτα: «Να τιμωρούν τους επιχειρηματίες που δεν κόβουν αποδείξεις – οι εργαζόμενοι όμως φταίνε; Κάθε επιχείρηση έχει 10 με 15 εργαζόμενους. Όταν χάνουν δύο μεροκάματα ποιος πλήττεται; Ο επιχειρηματίας που στο κάτω – κάτω μπορεί να έχει κλέψει και χρήματα; Ποιόν πλήττει κοινωνικά η αριστερή κυβέρνηση; Το να κλείσεις την επιχείρηση ποιο είναι το κέρδος και το οικονομικό όφελος στα ταμεία της κυβέρνησης; Όλο το καλοκαίρι είχαμε τακτικούς ελέγχους και ειδικά στην εστίαση και τα καφέ που θεωρητικά λένε ότι είναι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες. Καλά κάνουν και γίνονται οι έλεγχοι και είμαστε υπέρ γιατί έτσι βελτιωνόμαστε αλλά όχι με πρόστιμα που δεν θα τα πάρει ποτέ το κράτος και πλήττονται όλοι οι υπόλοιποι» καταλήγει ο κος Βαφειάδης.

πηγή: xronos.gr