Ο Σερραίος Τ.Χατζηβασιλειου αναλύει την κατάσταση στην Τουρκία

«Ο Ερντογάν και η τριχοτομημένη Τουρκία»

Ο Σερραίος Διεθνολογος – Τουρκολογος Τασος Χατζηβασιλείου γράφει για το FONH.GR

Παρά την μονόπλευρη προώθηση της καμπάνιας του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, η διαφορά υπέρ του Ερντογάν απεδείχθη οριακή. Στόχος του Τούρκου Προέδρου ήταν η εξασφάλιση της σταθερότητας στην Τουρκία. Όμως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν προοιωνίζεται κάτι τέτοιο διότι η τουρκική κοινωνία απεδείχθη τριχοτομημένη.

Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων και των δυτικών επαρχιών της χώρας, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο από τους υπόλοιπους. Ψήφισαν κατά της πολιτειακής αλλαγής και είναι εκείνοι που πλέον διαδηλώνουν στα κέντρα των πόλεων εναντίον της κυβέρνησης ΑΚΡ. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι κάτοικοι της Ανατολίας που στήριξαν ξεκάθαρα τον Πρόεδρο Ερντογάν και τις επιλογές του. Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιφέρειας που στη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΑΚΡ είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται. Η βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε συνδυασμό με τη συντηρητική τους ταυτότητα και την ισλαμική ευσέβεια, τους καθιστούν πιστό ακροατήριο του Προέδρου και σταθερούς ψηφοφόρους του. Στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν οι Κούρδοι, οι οποίοι καταψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση μαζικά. Εδώ το ενδιαφέρον στοιχείο εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι κουρδικοί πληθυσμοί «κέρδισαν» το στοίχημα υπέρ του «Όχι» παρόλο που οι φυσικοί ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP παραμένουν στη φυλακή, μη μπορώντας να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πολιτική ομιλία ή εκδήλωση.

Επομένως, η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρίσκει τον Ερντογάν αντιμέτωπο με μια διχασμένη κοινωνία, της οποίας το πλέον δυναμικό κομμάτι του έχει γυρίσει την πλάτη. Ο Τούρκος ηγέτης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της αναθεώρησης, αν και δεν μπορεί να παραβλέψει εύκολα ότι 1 στους 2 πολίτες καταψήφισε την πρότασή του για Προεδρική Δημοκρατία. Η περαιτέρω πορεία δεν θα είναι «περίπατος», όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό του για μετατροπή του πολιτεύματος.

Η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη και για την Αθήνα. Η διαφαινόμενη περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη στερεί από την Ελλάδα έναν πολύτιμο μοχλό πίεσης, τον οποίο αξιοποιούσε κάθε φορά που η γειτονική χώρα παραβίαζε τους κανόνες καλής γειτονίας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ορίσει εκ νέου την πολιτική της χώρας απέναντι στην Άγκυρα, προτού χαθεί πολύτιμος χρόνος.