Ο Λεφαντζης αποδομησε τις θέσεις Παλαγγια για την Αμφιπολη

του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι επικριτές της Αμφίπολης και υποστηρικτές της ρωμαϊκής δημιουργικότητας του Μακεδονικού μνημείου, κυρίως μετά την τελευταία ομιλία του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή σε αρχαιολογικό συνέδριο στην Κοπεγχάγη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αρχιτέκτονας μετά την ομιλία του και κατά τη διαδικασία συζήτησης, για μιάμιση ώρα παρέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που κατέρριπταν το ένα μετά το άλλο τα όσα υποστηρίζουν η Όλγα Παλαγγιά και οι στενοί συνεργάτες της, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι υποστηρικτές της Ρωμαϊκής δημιουργίας του Μακεδονικού μνημείου, δεν τόλμησαν να μιλήσουν αφού κυριολεκτικά αποστομώθηκαν από τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής που απάντησε σε όσους του έθεσαν ερωτήματα, ενώ αποκάλυψε και νέα στοιχεία από τις έρευνες του.

Στο μεταξύ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση Λεφαντζή – Περιστέρη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, πριν από ένα μήνα, μετά την επιστροφή του πρώτου από το Ερμιτάζ. Ο αρχιτέκτονας ενημέρωσε επαρκώς την ανασκαφέα για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνές του, ενώ η ίδια συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Αντόνιο Κόρσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα που τέθηκε είναι η διαπίστωση από πλευράς τους, μιας προσπάθειας συγκεκριμένων ατόμων που εμφανίζονται ως ερασιτέχνες ερευνητές και μελετητές, με ψεύτικα ονόματα, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και τρία χρόνια στο διαδίκτυο και οι οποίοι ξεπερνώντας το ενδιαφέρον ενός απλού πατριώτη ή λάτρη της αρχαιολογίας, λειτουργούν έντονα και συστηματικά ως άτομα διατεταγμένης υπηρεσίας που προωθούν θέσεις και απόψεις σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την ανασκαφή του Μακεδονικού μνημείου.
Η Κατερίνα Περιστέρη μετά την επίσκεψη της στην Αθήνα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε και με τους καθηγητές Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα και Σπύρο Παυλίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ηλεκτρικών δημοσκοπήσεων αλλά και να εξετάσουν από κοινού την οργάνωση ενός νέου πλαισίου μελλοντικών ενεργειών.
Η ανασκαφέας ήδη μίλησε σε αρχαιολογικά συνέδρια στη Βουλγαρία και τη Γενεύη ενώ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής στο Ερμιτάζ και πρόσφατα στη Δανία. Οι ομιλίες της ανασκαφικής ομάδας στα Διεθνή Φόρουμ θωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένα «απλό τουρ» όπως ισχυρίστηκε η εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ των Σερρών.
Ίσως θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι κάθε αμφισβήτηση των ενεργειών της ανασκαφικής, όταν αυτή ξεπερνάει το όριο μιας απλής κριτικής και όταν διαπιστώνεται ότι πίσω από αυτήν, υποκρύπτονται κίνητρα, τότε μόνο ως ανθελληνική στάση μπορεί να εκληφθεί.