Ο Βρασίδειος Δρόμος μεταφέρει το μήνυμα για την Αμφίπολη

του Γιώργου Ροδάκολου
«Πρέπει να βρούμε τις χορδές των γονιών να παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε κάθε αγώνα που γίνεται για την Αμφίπολη».

Ο Γιάννης Λιούμπας Γ ’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και συντονιστής του 7ου Βρασίδειου Δρόμου θεωρεί αυτονόητο ότι ο αθλητισμός είναι ταυτόσημος με τον πολιτισμό.

«Ο αγώνας αυτός θέλω να αποτελεί μια εκδρομή για την οικογένεια. Είναι εξαιρετική η ευκαιρία που μας δίνεται στην Αμφίπολη να συνδυάσουμε τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα με τις αθλητικές δράσεις. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε και μεταδίδουμε το μήνυμα προς στους νεώτερους».

Τόσο ως αρχαιοφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών ο κύριος Λιούμπας, όσο και ως αθλητικός παράγοντας, κάτι που προϋποθέτει μια συνεχή επαφή και επικοινωνία με το κοινό, αντιλαμβάνεται τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή της Αμφίπολης.

«Εγώ είμαι ταμένος. Δέθηκα με αυτόν τον τόπο. Είναι το χωριό μου» λέει με υπερηφάνεια.

Στον 7ο Βρασίδειο Δρόμο συμμετείχαν συνολικά 200 άτομα. Στα 2.000 μέτρα έτρεξαν 130 άτομα και 70 στη διαδρομή των 10.000 μέτρων.

Το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων της Αμφίπολης κέρδισαν πέντε προσφυγόπουλα από τη Συρία που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Συνύπαρξη» και τα οποία διένυσαν μια διαδρομή 2.000 μέτρων.

«Σημασία έχει η συμμετοχή και μεγάλη ικανοποίηση ο τερματισμός» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλο που φαίνεται να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση αφού σε 61 λεπτά διέσχισε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων.

«Προσπαθούμε για το καλύτερο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος της Αμφίπολης και αρχιφύλακας Αλέξανδρος Ε Κοχλιαρίδης «Με τις δραστηριότητες αυτές προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την περιοχή μας. Εδώ ξεκίνησε η μεγαλύτερη ανασκαφή. Εκτιμώ ότι χρειάζεται λίγη υπομονή και όλα θα έρθουν».

Συγκρατημένη αισιοδοξία διακρίνει το δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο ωστόσο όμως δείχνει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύσκολες πολιτικές καταστάσεις.

«Η ανάπτυξη είναι το βασικό ζήτημα για μας. Θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπο μας μακριά από μικροπολιτικά και ύπουλα παιγνίδια. Η Δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρη ως προς τις ενέργειες της και μάλιστα τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν χρειάζονται λόγια για εντυπώσεις. Εγώ μιλάω στους δημότες μου με την γλώσσα της αλήθειας.Αυτά που έχουμε σχεδιάσει και όσα έχουμε συζητήσει αρχής γενομένης από το υδατοδρόμιο, έως τις συνέχιση των ανασκαφών προϋποθέτουν σχεδιασμό και δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν ορατά στα επόμενα χρόνια. Γι αυτό πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα».

Μια ακόμη εκδήλωση που συγκεντρώνει τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών στην Αμφίπολη (13 και 14 Μαίου), είναι η θρησκευτική πανήγυρις της Αγίας Φωτεινής . Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας στις 17.00 του Σαββάτου και ολοκληρώνονται την Κυριακή.