Ξεχάσατε που τα Σκόπια έχτισαν φράχτη; Του Γιάννη Δελή

Από το μεγάλο και υπερπολυτελέστατο Τουρκικών συμφερόντων ξενοδοχείο κοντά στα Σύνορα των Σκοπίων το 2015 είχα «στρατοπεδεύσει» για τις ανάγκες του ρεπορταz.

Τοτε που η Κυβέρνηση Γκρούεφσκι παράλληλα με το μεγαλεπήβολο project «Σκόπια 2014″ έστησαν αγάλματα, όμως δεν δέχτηκαν τους πρόσφυγες στη Χώρα τους. Τότε που εμείς είχαμε ανακαλύψει το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης στα Σκόπια είχαν ταραχτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και για μεγάλο διάστημα έκαναν ένα βήμα πίσω από όσα υποστήριζαν. Τότε που η Γαλλία έκανε λόγο για το μεγαλύτερο κιτς της Ευρώπης είναι τα Σκόπια. Τότε το 2015 που η Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου πνιγόταν από πρόσφυγες, οι «γείτονες» έκλεισαν τα σύνορα και εγκλώβισαν στην Ειδομένη βασανισμένες οικογένειες να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.

Ρεπορταζ για το CNN Greece, 2015

Και μετά σήκωσαν τον φράχτη της ντροπής… Και πάλι η Ελλάδα σήκωσε αυτό το ασηκωτο βαρος. Από το παράθυρο της σουίτας στον τρίτο όροφο φαίνεται η Ειδομένη. Τότε που για να κάνω ρεπορτάζ πήγαινα μέσα στο τσουχτερό κρύο και έβλεπα πρόσφυγες τυλιγμένους με κουβέρτες να περιφέρονται μέσα στο σκοτάδι στα χαμένα. Χωρίς φαγητό, οι φωτιές στις σκηνές μέσα στα χωράφια έμοιαζαν σαν είσαι σε πραγματική κόλαση.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον φράχτη και τον Βαλκανικό διάδρομο που έκλεισαν σε χιλιάδες πρόσφυγες οι Σκοπιανοί;

Την ίδια ώρα δύο χιλιόμετρα απέναντι στα μεγάλα καζίνο της χλιδής στα Σκόπια μέσα στα πολύχρωμα ωμά και λαμπερά φώτα πετούσαν φαγητό που οι κατά πλειοψηφία Έλληνες πελάτες άφηναν στα πιάτα και κατέληγε στα σκουπίδια… Πως να ξεχάσεις αυτές τις εικόνες; Πως να ξεχάσουμε τη στάση των Σκοπίων στο προσφυγικό;

Τώρα μιλάνε για «φιλιά», αλλά ένας αυτοκινητόδρομος που θα αλλάξει όνομα και ένα Αεροδρόμιο φτάνει;