Μπορεί να έχασα, αλλά κέρδισα! – Του Γιάννη Δελή

Όπως ξέρω να κερδίζω, ξέρω και να χάνω… Θα στηρίξω τη νέα υπεύθυνη του ΨΜΤ Ρούλα Τσερκέζη και είναι μια σωστή ώρα για τον Δήμο Σερρών και την ΚΕΔΗΣ να αποφασίσει να μεγαλώσει μια μεγάλη δημοσιογραφική Σερραικη προσπάθεια…

 

Από το 2013 μέχρι και σήμερα έκανα έναν μεγάλο αγώνα για να στήσω από το μηδέν το ψηφιακό Μουσείο Τύπου Σερρών…

Όραμα μου ηταν να αξιοποιήσω το δημοσιογραφικό μου αρχείο και τις δουλειές των συναδέλφων μου.

Πως ξεκίνησαν όλα…

Ξεκίνησα στα πρότυπα του «Newseum» στην Ουάσινγκτον (Αμερική) και στη συνέχεια έμοιαζε με την «Μηχανή του Χρόνου».

Ο τότε Υπουργος Μακεδονιας – Θρακης Θεόδωρος Καραογλου ενθουσιάστηκε με την λειτουργία του και δήλωσε δημόσια πως θα στηρίξει την προσπάθεια. (Ήταν μόνο στα λόγια)… Είπε ακόμα πως πρέπει και άλλοι Νομοί στην Ελλάδα να μιμηθούν αυτή την ενέργεια και πως πρωτοπορούμε.

Ο πρώτος Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Γιάννης Δήμου ήταν αυτός που πίστεψε και υλοποίησε την ιδεα. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να τον πείσω. Μπορεί να μην το θυμάται κανείς σήμερα, αλλά την πρώτη περίοδο και για έναν ολόκληρο χρόνο «έτρεχα» εθελοντικα!

Όταν κάλεσα όλους τους δημοσιογράφους για να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, δυστυχώς, δεν ήρθε κανένας… Δεν ήταν εύκολο να ενώσεις όλους τους δημοσιογράφους (οι περισσότεροι δεν είχαν καν αρχείο). Χρόνια άκουγα για ένα τοπικο Μουσείο Τύπου, αλλά όλοι ήθελαν να πουλήσουν το αρχείο τους στον Δήμο Σερρών έτσι ώστε να πάρουν πολλά λεφτά. Κι έτσι η ιστορία σταματούσε… Αρκετοί εκδότες δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Παλαιοί και έμπειροι δημοσιογράφοι δεν περίμεναν να πετύχει το εγχείρημα.

Έτσι άρχισα να «χτιζω» σιγά σιγά τη νέα πλατφόρμα από το προσωπικό μου αρχείο και από το υπόλοιπο που είχα δωρίσει παλαιοτερα στο Ε.Λ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης.

Διαφημίσεις από παλιά περιοδικά έγιναν όμορφα συλλεκτικά βίντεο που ανέβαιναν στο Youtube.com και τα έβλεπε κάποιος στην πλατφόρμα mtser.gr που ολοκλήρωσε τεχνικά μετά από δικά μου σχέδια ο τομέας Πληροφορικής του Δήμου Σερρών.

Δελτίο ειδήσεων για τα 100 χρόνια

Μία πρωτότυπη κίνηση για τα τοπικά δεδομένα ήταν αυτή με την δημοσιογράφο Νάντια Δερεμπεη. Ένα πολύ διαφορετικό Δελτίο Ειδήσεων με τα δέκα καλύτερα θεματα από το 1913 έως το 2013. Λόγω των 100 χρόνων ιστορίας της πόλης των Σερρών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και η Νάντια είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει ένα ξεχωριστό δελτίο!

Ψηφιακό ρομπότ Siris

Μια τολμηρή για τις Σέρρες εφαρμογη ηταν το ψηφιακό ρομπότ που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΣ εκείνης της περιόδου ήθελε να ονομάσουμε Siris. Δεχθηκα αμέσως γιατί εμείς είχαμε την Siris και η Αμερικανική Apple την ψηφιακή βοηθο Siri.

«Τα νέα με την Siris» δεν ήταν αλλο από ένα μικρό βίντεο που μας έδειχνε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ενώ αρχικά πήγαινε θαυμάσια στην πορεία διέκοψαν την αποστολή email εφημερίδες Σερραικες με αποτέλεσμα να σταματήσει άδοξα μια πολύ καινοτόμα προσπάθεια.

Η παράταξη «Διάβαση Πεζων» νόμιζε πως είχα αδιαφορήσει για λίγες ημέρες όμως η πραγματικότητα όπως είχα εξηγήσει εκείνη την περίοδο με επιστολή στον τοπικό τύπο ήταν άλλη…

Ο Πασχαλιάς μιλά για πρώτη φορά

Μια ωραία δουλειά ηταν το ρεπορτάζ για το deal της Δεκαετίας του ’90 στον κλάδο των τοπικών super markets με την οικογένεια Πασχαλιά να δίνει για πρώτη φορά συνέντευξη. Όνειρο κάθε δημοσιογράφου να μιλά με ανθρώπους που δεν μιλούν ποτε σε ΜΜΕ και να αποκαλύπτουν παρασκήνιο μόνο σε σενα και το Μέσο.

Συγκινητικό αφιέρωμα στον Θεοδωριδη

Ενα συγκινητικό και παράλληλα συλλεκτικό αφιέρωμα ήταν όταν «έφυγε» απο τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Πέτρος Θεοδωρίδης. Αρκετά κανάλια και sites κάθε χρόνο προβάλλουν το βίντεο μιας και το υλικό δεν το βρίσκεις εύκολα στο διαδίκτυο.

Ο Μητλιαγκας σπάει τη σιωπή του

Με την Ρούλα Τσερκεζη ολοκληρώσαμε μια έρευνα που κράτησε τρία χρόνια και τελικά καταφέραμε να αποκαλύψουμε ένα παρασκήνιο από τη συνάντηση της Δεκαετίας του ’90 στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον τότε Δήμαρχο Σερρών Ζήση Μητλιαγκα και τον Εθνάρχη (τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας) Κωνσταντίνο Καραμανλή! Για πρώτη φορά ο κ.Μητλιαγκας σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει σημαντικες λεπτομέρειες φωτίζοντας αθέατες πλευρές από μία ιστορική συνάντηση.

Η αμοιβή ως αναγνώριση

Αξίζει να αναφερθεί πως η τότε Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Φωτεινή Αρναούτογλου ήταν αυτή που κατάλαβε τη σημασία και την προσφορά και ζήτησε να αμοίβεται αυτή η προσπάθεια, ενώ είχε συζητηθεί και το θέμα των χορηγών σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο. Τα χρήματα ελάχιστα και χωρίς ασφάλεια. Αρκετές επαφές και προσπάθειες έκανα και με το γραφείο αναζήτησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Σερρών όμως δεν κατάφεραν να «κατεβάσουν» ούτε ένα ευρώ…

Το ντοκιμαντέρ των Σερραιων

Το 2014 με την σπουδαία ανακάλυψη του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη πίστεψα πως ήρθε η ώρα για κάτι μεγάλο και συλλεκτικό. Και πράγματι… Ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Το πρώτο και μεγάλο ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ που όμοιο του δεν ανέβηκε ακόμα…

Σερραίοι δημοσιογραφοι, τεχνικοί, ζωγράφοι και μουσικοί ενώσαμε τις δυνάμεις μας (ίσως για πρώτη φορά) και κάναμε κάτι μεγαλειώδες όλοι μαζί που βρήκε ανταπόκριση.

Το ντοκιμαντέρ «Αμφίπολη 2014″ ήταν όπως έγραψαν πολλά sites (109 στον αριθμό) «το ντοκιμαντέρ των Σερραίων»!

Μία μεγάλη Σερραικη δημοσιογραφική παραγωγή από μία μεγάλη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπως ακριβώς ήθελα να είναι. Και η ΚΕΔΗΣ όπως και η δουλειά των Σερραιων ακούστηκε παντού σε Ελλάδα και Κύπρο! Στο Youtube έφτασε τις 32946 προβολές!

Τα μεγαλύτερα ελληνικα δίκτυα διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το ντοκιμαντέρ, ενώ στις Σέρρες το ανωνυμο Serresbomb

προσπάθησε ανεπιτυχως να προσβαλλει την προσπάθεια.

Ο τριτος πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Ευθύμης Ραμποτας στήριξε το ντοκιμαντέρ και μάλιστα χορήγησε με 500€.

Την κίνηση αυτή ειρωνευτηκε γνωστη παρουσιάστρια μεσημεριανής εκπομπής (που ποτέ δεν με φιλοξένησε) λέγοντας μάλιστα  πως «εάν κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ αναπαραγωγής πεταλούδας θα μας δώσετε ένα πεντακοσαρικο;» 

Δεν εκμεταλλευτηκα εμπορικά το ντοκιμαντέρ αν και ίσως και να μπορούσα να το κάνω. Στόχος δεν ήταν ομως το χρήμα, αλλά η διατήρηση και διάδοση του Μουσείου. Η μουσική του Σερραιου σύνθετη Κωνσταντινου Παπουτση που χρησιμοποιήθηκε προωθήθηκε σε γνωστή αλυσίδα μουσικής και βιβλίου.

Το CD «The Soul of Amphipolis» κυκλοφορούσε ήδη και είχε άλλο εξώφυλλο σε σχέση με το ντοκιμαντέρ. Ανοητα και ανώνυμα blog πιστεψαν πως εκμεταλλευτηκαμε εμπορικά το ντοκιμαντέρ, ενώ η αλήθεια ήταν άλλη…

Το εξώφυλλο του δικού μας ντοκιμαντέρ το δημιούργησε ειδικά για εμάς ο Σερραίος ζωγράφος Χριστόφορος Μελλιδης.

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ στην Κύπρο

Με δικά μου έξοδα πέρυσι παρουσίασα το ντοκιμαντέρ στην Κύπρο σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Λεμεσό. Δεν είδα κανέναν υπάλληλο (χωρίς ασφάλεια και με χαμηλές αποδοχές να κάνει κάτι τέτοιο)…

Σπουδαστές από Φιλιππούπολη

Πριν από λίγο καιρό σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης από τη Βουλγαρία Τμηματος Ελληνικών Σπουδών ήρθαν στις Σέρρες για να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν το ντοκιμαντέρ των Σερραίων. Ένα σημαντικό θέμα που όμως δεν δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Βασίλης Τερζης. Γιατί άραγε; 

Την ίδια ώρα στις Σέρρες εφημερίδες & blogs προσπαθούσαν να καταλάβουν ποια είναι η προσφορά του ΨΜΤ ενώ υπερβολικοί τίτλοι «Δείτε πόσα παίρνει ο υπεύθυνος» προωθούσαν τον λαϊκισμό και την περιέργεια του κόσμου μέσα από τοπικά sites που νοιάζονταν μόνο για τα κλικ.

Ο εκτροχιασμος…

Ο Ευθύμης Ραμποτας δεν ανανέωσε την σύμβαση μου από τον Αύγουστο του 2016.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Βασίλης Τερζης «κληρονόμησε» τον διαγωνισμό από τον κ.Ραμποτα και προς τιμήν του αντί για έξι μήνες μεγάλωσε τη σύμβαση στους 12 μήνες. Το λάθος του Τερζή ήταν που δεν κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο.

Από την Αρναούτογλου μέχρι και τον Ραμποτα έχω διαγωνιστεί δύο φορές (δεν είχε έρθει κανένας συνάδελφος) και τώρα είναι η τρίτη φορα. Μάλιστα είχα πάρει την θέση «πιλοτικά». Τι άραγε σημαινε γι’αυτους το πιλοτικα και τι άλλο έπρεπε να κάνει ένας υπάλληλος ανεξάρτητος;

Όταν απουσιασα 8 μηνες λογω μη ανανέωσης της σύμβασης επί Ραμποτα δεν ανανεώθηκε η ιστοσελίδα mtser.gr και… οπως ήταν φυσικό έπεσε…

Όλη αυτή η προσπάθεια κατερρευσε… Ποιος ευθύνεται γι’αυτό; Γιατί δεν ανανεώθηκε (λιγότερο από 50€ το κόστος ανανέωσης)…

Ο εκτροχιασμός ξεκίνησε ακριβώς μετά την επιτυχία του ντοκιμαντέρ. Ο Δήμος Σερρών αφού αρχικά είχε αποφασίσει να υλοποιήσει την ιδέα μου (ομόφωνα πέρασε η απόφαση από όλες τις παρατάξεις) έπρεπε και να με στηρίξει περισσότερο. Να δημιουργούσε θέσεις εργασίας και για άλλους δημοσιογράφους.

Η Ρούλα Τσερκεζη στο νέο διαγωνισμό έριξε αρκετά τα χρήματα και έχοντας τη χαμηλότερη προσφορα κέρδισε τελικα τη θέση, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση μου για την τετραετη εμπειρία μου στην ΚΕΔΗΣ. Πως έγινε αυτό; Ζητανε ζαχαροπλάστη, έχουμε ζαχαροπλάστη και τελικά επιλέγουν μάγειρα; Ας είναι

Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την συνάδελφο, αλλά οι κινήσεις αυτές απο τον Δήμο μεχρι σήμερα δείχνουν πως κάποια στιγμή ένας νέος Δήμαρχος ή ένας νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ θα εγκαταλειψει πολυ εύκολα την προσπάθεια…

Όταν ξεκίνησα είχα μια διαφορετική αντίληψη για το ΨΜΤ. Δεν μπορουσα να φανταστώ πολιτικά παιχνίδια και συναδελφικα μαχαιρώματα… Δεν το έκανα για τα χρήματα στην πορεία προέκυψαν. Έβαλα μπόλικο μεράκι, πολύ κοπο και παράλληλα έγραψαν διαφορά για μένα, ακόμα και για την προσωπική μου ζωή…

Να στηρίξει ο Δ.Σερρων

Ο Δήμος Σερρών να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και να την μεγαλώσει με πολλούς δημοσιογράφους και τεχνικούς και να βάλει σε σωστή τροχιά μια νέα οριστική δομή.

Είμαι χαρούμενος που μια άνεργη μητέρα πήρε τη θέση και θα πάρει αυτά τα ελάχιστα χρήματα που είναι και για γραφείο τύπου (τονίζω) χωρίς ασφάλεια. Εύχομαι να τα καταφέρει…

Ευχαριστώ το προσωπικό της ΚΕΔΗΣ

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω την Διευθύντρια της ΚΕΔΗΣ Παρασκευή Ιωαννίδου που πίστεψε και με στήριξε όπως επίσης την Νεκταρία Στρατουδακη, την Σταλακτη Ηλιοπουλου, την Φωτεινή Αρναούτογλου, τον Ευθυμη Ραμποτα, τον Βασίλη Τερζή και τον Γιάννη Τερζή.

Εγώ έχασα μία θεση, ελπίζω όμως να κέρδισα έναν νέο φορέα που δίνει δουλειά σε δημοσιογραφους και αναδεικνύει τη δουλειά τους γράφοντας παράλληλα μαζί την ιστορία…

Άλλες ανάλογες προσπάθειες θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον, μην ξεχνάτε όμως ότι το δημιουργήσαμε πρώτοι…