Μπήκε στο ΕΣΠΑ η Αμφίπολη!

Δόθηκε επιτελους το πράσινο φώς

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τα ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος της TV100 Γιώργος Ροδακογλου μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Δείτε τι έγραψε:

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ. ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην εφημερίδα Καθημερινή

 

Η δεύτερη προσπάθεια ένταξης  του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης Σερρών είναι γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υποβλήθηκε εκ νέου το αίτημα χρηματοδότησης του αρχαιολογικού χώρου, με τον καινούργιο τεχνικό δελτίο να βρίσκεται πλέον στην αρμόδια διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άπασες τις πλευρές να ελπίζουν πως αυτή την φορά θα είναι πλήρης και το μνημείο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Αυτό τόνισε σήμερα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στην οποία παραβρέθησαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Σλόιτερς, γενικός διευθυντή της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης της Ευρωπαικής Επιτροπής και οι κ.κ Θάνου και Κιρμιζίδης, δηλώνοντας πως το 1,5 εκατ. ευρώ έχει δεσμευτεί για τον Τύμβο της Αμφίπολης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο είχε απορριφθεί ο φάκελος με την αίτηση χρηματοδότησης της πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών» ως μη επαρκής.

Προσκλήσεις ύψους εκατόν τριάντα τριών εκατομμυρίων ευρώ θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Η πολιτική συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία: έργα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στα έργα που προωθούνται με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014–2020, ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε μεταξύ άλλων, ότι ξεκινάει πολύ σύντομα η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο και η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου, σε πρώτη φάση στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, ενώ εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ τα έργα των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν 29,5 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης και εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις 18 εκ. ευρώ για 12 νέα σχολικά κτίρια. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ υλοποιούνται έργα όπως το νέο μουσείο της Βεργίνας, η ανάπλαση και ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης και η ανάδειξη του ανακτόρου των Αιγών στη Βεργίνα και στην Αμφίπολη, ενώ διασφαλίστηκαν 196,4 εκ. ευρώ για το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ο περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα έργα στην Αμφίπολη θα ξεκινήσουν και θα ξεκινήσουν σύντομα».

Χαρακτήρισε την Κεντρική Μακεδονία «εθνικό πρωταθλητή» στην απορρόφηση των πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, με ποσοστό 114%, υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι η Περιφέρεια πέτυχε και την ταχύτερη εκκίνηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς ενεργοποίησε ήδη το 83,7% του συνόλου του προγράμματος, εξέδωσε 71 προσκλήσεις συνολικού ύψους 667 εκατομμυρίων ευρώ, ένταξε 183 έργα συνολικού προϋπολογισμού 512,8 εκατομμυρίων ευρώ και συμβασιοποίησε έργα σε ύψος 340,4 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η απορρόφηση να ξεπερνάει τα 154 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δεν αποτελούν μόνο, ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, αλλά και τον κύριο μοχλό διαμόρφωσης ενός καινούργιου οικονομικού περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία», τόνισε και παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, συγκοινωνιακά έργα σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου, 48 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η αναβάθμιση 16 μονάδων κοινωνικής φροντίδας και προνοιακών ιδρυμάτων, παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που αφορούν σε 14.800 μαθητές, 30 έργα σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών, περιβαλλοντικά έργα αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, προμήθειας πυροσβεστικών οχημάτων, αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαχείρισης απορριμμάτων, 21 έργα αστικής ανάπτυξης σε δέκα μεγάλες πόλεις και έργα 62,9 εκατομμυρίων ευρώ για την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική ένταξη και τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

πηγη: ΑΠΕ