Με επιτυχία το 1ο Balkans & Black Sea Cooperation Forum

Το Πρώτο Φόρουμ Συνεργασίας Βαλκανικών χωρών και χωρών του Ευξείνου Πόντου διεξήχθη με επιτυχία στην πόλη των Σερρών από τις 25 έως τις 26 Μαΐου 2017.
Στο φόρουμ συμμετείχαν 17 χώρες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα ,42 διακεκριμένοι εισηγητές που εκπροσώπησαν κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και 250 σύνεδροι. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές της συνεργασίας και της ανάπτυξης, τον πολιτισμό και τον βιώσιμο τουρισμό, τους δρόμους της ενέργειας, την ψηφιακή οικονομία, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη χρήση των πόρων, τα δίκτυα θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών.
Το καινοτόμο Φόρουμ ξεκίνησε με τον τίτλο «Πολιτιστικός Τουρισμός | Κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη «, που όρισε το 2017 ως Διεθνές Έτος της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την προθυμία τους να προωθήσουν ενεργά τον πολιτιστικό τουρισμό ως κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη, προς όφελος όλων των λαών των Βαλκανίων και της περιοχής του Ευξείνου Πόντου.
Στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους συμμετέχοντες λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι ιδιαίτερη τιμή και πολύ μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά αλλά και για τoυς κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρρών να σας υποδεχόμαστε στον όμορφο τόπο μας, στις Σέρρες.
Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα για διεξαγωγή αυτού του forum πιστέψαμε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο, καινοτόμο και υψηλών προδιαγραφών εγχείρημα αλλά και για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς. Γι’ αυτό το λόγο εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή διεξαγωγή του.
Η συμμετοχή και η παρουσία σας μας δικαιώνει, επιβεβαιώνοντας πως αναγνωρίζετε τη σπουδαιότητα του forum, του οποίου κύριος στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για μια συνεχή ειλικρινή και δημιουργική συνεργασία των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.
Σε μία εποχή δύσκολη, που όλοι αγωνιούμε για την ανάπτυξη του τόπου μας, ένας από τους βασικούς παράγοντες, που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή, είναι η συνεργασία. Αυτή λοιπόν η συνεργασία είναι το διακύβευμα του «Balkans & Black Sea Cooperation Forum».
Μέσα σ’ αυτό το διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, πάνω στις οποίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων Θεωρώ δεδομένο το ενδιαφέρον όλων σας να ακούσετε τις εισηγήσεις, τις απόψεις, και τις προτάσεις και να διαπιστώσετε τις δυνατότητες από τους εκπροσώπους των χωρών, φορέων και επιχειρήσεων ώστε να υιοθετήσετε νέες καινοτόμες και χρήσιμες ιδέες και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πιθανών συνεργασιών. Είμαι πεπεισμένος πως η συγκεκριμένη διοργάνωση θα φέρει πιο κοντά κράτη που έχουν πολλά κοινά και που μπορούν να τα αξιοποιήσουν προς όφελος όλων, συνεργαζόμενα πολύπλευρα και ποικιλότροπα.
Επίσης με το κοινωνικό πρόγραμμα, που αποτελεί ένα μέρος του Forum, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τις πολλές και μοναδικές ομορφιές του ευλογημένου τόπου μας και είμαι βέβαιος, πως θα εντυπωσιαστείτε από όλα. Από τα ιδιαίτερης σημασίας ιστορικά μνημεία κάθε περιόδου της τρισχιλιετούς ιστορίας του τόπου, από τις ομορφιές της φύσης , από τους φιλόξενους ανθρώπους.
Μετά από αυτή σας την εμπειρία θα γίνετε αδιαμφισβήτητα οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Γιατί είναι δεδομένο, πως όποιος έρχεται στις Σέρρες, ξανάρχεται!
Τέλος τα συμπεράσματα, που θα προκύψουν από αυτό το συνέδριο, είναι βέβαιο, πως θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον ΟΣΕΠ, που όλα αυτά τα χρόνια της δραστηριοποίησής του στηρίζει κάθε προσπάθεια, που ενισχύει την οικονομική συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Γι’ αυτό άλλωστε έθεσε υπό την αιγίδα του και την δική μας προσπάθεια αναγνωρίζοντας, πως είναι μια εξαιρετικής σημασίας δράση, και τον ευχαριστούμε πολύ γι ‘ αυτό.
Σήμερα εμείς εδώ από τις Σέρρες κάνουμε την αρχή και ευελπιστούμε αυτή η διοργάνωση να καταστεί θεσμός και χρόνο με το χρόνο να γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, ακόμη πιο σπουδαία, πάντα προς όφελος όλων των χωρών που συμμετέχουν».
Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημεία αναφοράς της Π.Ε. Σερρών όπως είναι η λίμνη Κερκίνη , η Αμφίπολη, η Αλιστράτη, η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου καθώς και σημαντικά μνημεία εντός της πόλης των Σερρών , αναχωρώντας ενθουσιασμένοι από τις Σέρρες.
Να σημειώσουμε τέλος πως όλη αυτή η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή των εκατό περίπου εθελοντών. Όλες τις ημέρες του συνεδρίου εργάστηκαν με ζήλο, ενθουσιασμό και θέρμη , υποστηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το γεγονός και γι ‘αυτό τους εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες εκ βάθους καρδίας.

Από το Γραφείο Τύπου
του Αντιπεριφερειάρχη