«Μαγική εικόνα» οι απορροφήσεις, «Στα χαρτιά» οι προκηρύξεις του αναπτυξιακού βραχίονα του ΠΑΑ 2014-2020

Ευθεία επίθεση της Φωτεινής Αραμπατζή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ

Για τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 και πολιτικό τυχοδιωκτισμό, που διαστρέφει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προγράμματος, κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αρμόδια Τομεάρχης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2017 στην Βουλή.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την αγωνιώδη προσπάθεια του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου να δικαιολογήσει την άνευ προηγουμένου, αναιμική απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΠΑΑ, που μας καθιστούν ουραγό σε επίπεδο Ε.Ε. Έκανε δε λόγο για απορρόφηση – ρεκόρ, 780 εκατ. ευρώ το 2015 και για ρεκόρ πληρωμών για τα έτη 2015-2016.

Απαντώντας η κ. Αραμπατζή, αποδόμησε την αίολη επιχειρηματολογία του Υπουργού, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πληρωμών, το 2015. Καθώς και εκεί, όπως και στο σύνολο της οικονομίας την ίδια εποχή, πάγωσαν ολοκληρωτικά τις πληρωμές. Αποτέλεσμα, χάνοντας την κρίσιμη περίοδο ολοκλήρωσης των ώριμων έργων του Προγράμματος 2007-2013, να δημιουργήσουν και εκτοξεύσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις της τάξης του 1,2 δις ευρώ, στερώντας έτσι χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις από το νέο Πρόγραμμα.

Σε ό,τι δε αφορά τα υποτιθέμενα ρεκόρ πληρωμών, η Σερραία βουλευτής τα χαρακτήρισε «μαγική εικόνα»! «Μαγική εικόνα», αφού οι απορροφήσεις, για τις οποίες θριαμβολογεί ο Υπουργός πραγματοποιήθηκαν με αλχημείες της τελευταίας στιγμής και αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρωμές επιδοματικού χαρακτήρα, όπως η εξισωτική αποζημίωση αλλά και ανεπίτρεπτες μεταφορές πληρωμών, όπως αυτή της πρόωρης συνταξιοδότησης από Εθνικούς Πόρους στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Από τα 657 εκατ. ευρώ, που κομπορρημονείτε ότι πληρώσατε κ. Υπουργέ για το 2016, το 79,5% αφορά εξισωτική αποζημίωση! 105 εκατ. ευρώ πρόωρη συνταξιοδότηση, αντικανονιστικά, στην απέλπιδα προσπάθειά σας να «φουσκώσετε» πλασματικά τα ισχνά ποσοστά απορρόφησης, που ακόμη και τώρα είναι «βυθισμένα» κάτω του κοινοτικού μέσου όρου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε την Κυβέρνηση για εξόφθαλμο τυχοδιωκτισμό, αφού ήδη ξόδεψε εμπροσθοβαρώς το 1/3 του συνολικού Προγράμματος των 900 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης, σε μόλις 2 χρόνια.
«Το μόνο που σας απασχολεί δεν είναι η ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά η μικροκομματική εκμετάλλευση των χρημάτων, προκειμένου βεβαίως να διασώσετε τα καταρρέοντα δημοσκοπικά σας ποσοστά, διότι μαζί με τα μέτρα του Τετάρτου Μνημονίου, που θέλετε να «φορτώσετε» στην επόμενη Κυβέρνηση, θέλετε να αφήσετε και άδεια ταμεία. Τόσο τυχοδιώκτες είστε!» υπογράμμισε.

Στους ισχυρισμούς του κ. Αποστόλου για προκηρύξεις ήδη Μέτρων ύψους 1,5 δις ευρώ, η κ. Αραμπατζή έκανε λόγο για προκηρύξεις «στα χαρτιά», για προκηρύξεις, που οι προϋπολογισμοί τους στην πράξη έμειναν μισοί, όπως οι «Βιολογικές Καλλιέργειες», για χρήματα, που δεν διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία.

Ιδιαίτερα καυστική υπήρξε απέναντι στην πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ακόμη και για τα ελάχιστα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020, που μετά βίας προκήρυξε, με μνημειώδεις καθυστερήσεις και σειρά παρατάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «φιάσκο» με τη διαχείριση του Μέτρου για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες», που κατέληξε στη συρρίκνωση ενός διαθέσιμου προϋπολογισμού 443 εκατομμυρίων ευρώ, στα μόλις 221 εκατομμύρια. Όπου οι 3 παρατάσεις στις προθεσμίες, με την πρόσκληση χιλιάδων δικαιούχων, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός και η μεγάλη αύξηση στην τιμή της κτηνοτροφίας, που τελευταία στιγμή εξαγγέλθηκε λαϊκίστικα, είχε ως αποτέλεσμα, να αποκλειστούν τελικά, χιλιάδες δικαιούχοι φυτικής παραγωγής, (εκτός των περιοχών NATURA) και να «εξοστρακιστεί» για πρώτη φορά στα χρονικά, το σύνολο των κτηνοτρόφων!
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αρμόδιος παριστάμενος Αν. Υπουργός κ. Ιωάννης Τσιρώνης, δεν έδωσε καμία απάντηση για την περιβόητη νέα προκήρυξη, ποιους θα αφορά και τι θα γίνει με όσους απώλεσαν εισοδήματα.

Οι ίδιες παλινωδίες και με το Πρόγραμμα για τους «Νέους Γεωργούς». Όπου μετά τις 2 παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων, οι χιλιάδες υποψήφιοι Νέοι Αγρότες έπρεπε να περιμένουν τέσσερις ολόκληρους μήνες, μέχρι να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα, για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεών τους. «Όμηροι» μεταξύ των άλλων και για το αν τελικά θα υποβάλουν ή όχι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Απαντώντας στις μεγαλόστομες υποσχέσεις του Υπουργού για προκηρύξεις 3 δις ευρώ ως τα τέλη 2017, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε τις κάκιστες επιδόσεις του Υπουργείου σε όλο τον αναπτυξιακό βραχίονα του Προγράμματος, που έχει ριχτεί στον «Καιάδα». Τα Σχέδια Βελτίωσης, το σύνολο της Μεταποίησης, οι Ομάδες Παραγωγών, οι Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας, Μέτρα, που δίνουν και την προστιθέμενη αξία στην αγροτική οικονομία, παραμένουν δυστυχώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «στο συρτάρι».

Κλείνοντας η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ σημείωσε πως η Κυβέρνηση «γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη» στα προβλεφθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο του ΠΑΑ όσο και του Σχεδίου Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα. Πολύτιμες συνέργειες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν – δανειοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους την ίδια συμμετοχή των παραγωγών – επενδυτών, σε μια εποχή τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας και έλλειψης ρευστότητας.

«Βρέχει χρήμα, κύριε Υπουργέ, και εσείς κρατάτε ομπρέλα. Μόλις χθες αναθέσατε τη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, η ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστεί χρόνο, όταν άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν πάρει ήδη εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς τους» ανέφερε.