Μέτρα προστασίας για τη σηροτροφία ζητά η Φ. Αραμπατζή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λύσεις σε μία σειρά σημαντικών προβλημάτων, που εμποδίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φ. Αραμπατζή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή.
Η Σερραία βουλευτής σημείωσε ότι η υιοθέτηση πολιτικών, που θα βελτιώσουν την παραγωγή ελληνικού μεταξόσπορου, θα προσδώσουν μεγάλη εμπορική αξία στο προϊόν και θα διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς μεταξιού, δίνοντας παράλληλα προοπτικές ανάπτυξης σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, πρέπει να αποτελούν βασικούς στρατηγικούς στόχους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε την ανάγκη να παραχθεί ελληνικό υβρίδιο μεταξοσκώληκα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού η µη επαρκής, για τις ανάγκες της Ελλάδας, παραγωγή εγχώριου µεταξόσπορου, έχει ως συνέπεια να εισάγεται ο κύριος όγκος από χώρες του εξωτερικού, με συνέπεια να εντοπίζονται προβλήματα προσαρμοστικότητας στις κλιματολογικές και λοιπές συνθήκες εκτροφής. Επισήμανε δε και το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος, η οποία δυσχεραίνεται σημαντικά από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί στην Ελλάδα μονάδα αναπήνισης κουκουλιών και παραγωγής νήματος, σημειώνοντας την ανάγκη λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας παραγωγής μεταξιού.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο μείζον πρόβλημα της μη ασφάλισης των εκτροφών από τον ΕΛΓΑ, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητώντας την έστω και προαιρετική ασφάλιση τους από τον Οργανισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το γεγονός ότι η εκτροφή μεταξοσκώληκων δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ και δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, ενέχει τον κίνδυνο – σε περίπτωση που υπάρξουν (όπως το καλοκαίρι του 2016 στις εκτροφές της ΠΕ Σερρών) υψηλοί δείκτες θνησιμότητας – οι γεωργοί να καταστρέφονται οικονομικά.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
16-03-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Μέτρα προστασίας της σηροτροφίας

Κύριε Υπουργέ,
Η σηροτροφία αποτελεί έναν κλάδο της αγροτικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και αξιοσημείωτη επαγγελματική διέξοδο και πηγή εισοδήματος για τους καλλιεργητές και τους απασχολουμένους σε αυτόν.
Η εκτροφή μεταξοσκωλήκων και η παραγωγή κουκουλιών είναι διαδικασία προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνεται ως επιδοτούμενη δραστηριότητα στο Μέτρο 1.2.1. (Σχέδια Βελτίωσης) και στο Μέτρο 1.2.3.Α (Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα οι σηροτρόφοι της χώρας αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων που χρήζουν της άμεσης μέριμνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εκτροφή μεταξοσκώληκων δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ και δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, με κίνδυνο – σε περίπτωση που υπάρξουν (όπως το καλοκαίρι του 2016 στις εκτροφές της ΠΕ Σερρών) υψηλοί δείκτες θνησιμότητας – οι γεωργοί να παραμένουν απροστάτευτοι και να καταστρέφονται οικονομικά αφού δεν έχουν την δυνατότητα να ασφαλίσουν την παραγωγή τους.
Επιπροσθέτως, η µη επαρκής, για τις ανάγκες της Ελλάδας, παραγωγή εγχώριου µεταξόσπορου (αυγά µεταξοσκώληκα), έχει ως συνέπεια να εισάγεται ο κύριος όγκος από χώρες του εξωτερικού (κυρίως Κίνα), με συνέπεια να εντοπίζονται προβλήματα προσαρμοστικότητας στις κλιµατολογικές και λοιπές συνθήκες εκτροφής.
Σημαντικό πρόβλημα του κλάδου αποτελεί η διάθεση του προϊόντος, η οποία δυσχεραίνεται σημαντικά από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί στην Ελλάδα μονάδα αναπήνισης κουκουλιών και παραγωγής νήματος. Φαντάζει, τουλάχιστον ελλειμματικό, να επιδοτούμε εκτροφή μεταξοσκωλήκων χωρίς παραγωγή μεταξιού. Είναι αναγκαία η λειτουργία μονάδας παραγωγής μεταξιού, ώστε όλη η δράση ενίσχυσης εκτροφών μεταξοσκωλήκων να έχει μια ορθολογική βάση.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Βασικό ζητούμενο για την επίτευξη της αναβίωσης της σηροτροφίας είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου και η υιοθέτηση τακτικών που θα δώσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από τη χορήγηση κοινοτικών ή άλλων επιδοτήσεων

Η εμπορευματοποίηση των κουκουλιών, η αξιοποίηση τους και η παραγωγή ελληνικού μεταξιού πρέπει να είναι πλέον οι κύριοι στόχοι, καθώς ένα προϊόν χωρίς εμπορική αξία είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί.

Η βελτίωση της παραγωγής ελληνικού μεταξόσπορου, θα λύσει σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα εξάρτησής της Ελλάδας από τρίτες χώρες και θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας όπου η παραγωγή φθίνει, προκαλώντας πρόσθετη ανεργία και πτώση του εισοδήματος των παραγωγών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην ασφάλιση, έστω και προαιρετική, των εκτροφών από τον ΕΛΓΑ;
2. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι δυνατόν να παράγουμε ελληνικό υβρίδιο μεταξοσκώληκα;
3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2015 ότι προωθεί την κατασκευή νέου αναπηνιστηρίου (αξίας περίπου 250.000 ευρώ), προκειμένου να εκπαιδεύσει έτσι νέους σηροτρόφους, αλλά το κυριότερο να απορροφήσει όλη την παραγωγή κουκουλιών. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ