Λ.Κονιορδου: «Προτεραιότητα η Αμφίπολη» – Συνάντηση με Τζιτζικώστα

«Για μας είναι μια προτεραιότητα η Αμφίπολη, όπως είναι και όλα τα μεγάλα μνημεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, από τη Θεσσαλονίκη όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας. «Είναι πρόθεσή μας να συνεχιστούν οι ανασκαφές, η διαμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμο αυτό το πολύ σπουδαίο μνημείο» είπε και πρόσθεσε: «η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σημαντική, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να γίνει μια επανεκκίνηση της ανασκαφής και της στήριξης και της διαμόρφωσης του χώρου».

Επ” αυτού ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι μέσω της περιφέρειας, κατευθύνεται ήδη 1 εκατ. ευρώ από διασυνοριακά προγράμματα και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Αμφίπολης. Από την πλευρά της η υπουργός διευκρίνισε ότι «τα χρήματα αυτή τη στιγμή διατίθενται μέσω της περιφέρειας» και ανέφερε: «δυστυχώς δεν μπορούμε εμείς άμεσα να πάρουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό που έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και το γεγονός ότι μέσα από το Interreg προκρίθηκε η Αμφίπολη κατ” αποκλειστικότητα για να απορροφήσει τα χρήματα που διατίθενται και από αυτό το πρόγραμμα ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι παίρνουμε μια καινούρια ώθηση για να προχωρήσει η ιστορία της Αμφίπολης».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, επισήμανε ότι στην παρούσα φάση ετοιμάζονται οι μελέτες και τα σχετικά δελτία. Ερωτηθείσα αν θα επισκεφθεί την Αμφίπολη σημείωσε: «θέλω να τονίσω τη σημασία αυτού του μνημείου και την πρόθεση υπεύθυνα και οργανωμένα να το επισκεφθώ σε ένα χρόνο που θα ανήκει σε αυτό, όχι περαστικά ανάμεσα σε κάποιες άλλες προτεραιότητες όπως ήταν η πυρκαγιά στο Διδυμότειχο ή τώρα η ένωση των μουσείων».

Ειδικά για την συγχώνευση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, υπογράμμισε: «είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο της συνεργασίας, που σήμερα, μέσα από αυτή τη χαρούμενη μέρα της ένωσης των μουσείων στη Θεσσαλονίκη, συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ένα συμβολικό για μας στοίχημα που μπορεί να αποτελέσει και μια κατεύθυνση για παρόμοιες συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ