Λύση στο πρόβλημα των 100 προσφύγων

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν 100 περίπου Γεζίντι πρόσφυγες που διαβιούν στη δομή φιλοξενίας των Σερρών δόθηκε τις τελευταίες μέρες καθώς μετά από παρέμβαση του τμήματος προσφυγικού-μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν οι άδειοι οικίσκοι για να φιλοξενηθούν και παράλληλα δόθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.

Να θυμίσουμε ότι εδώ και περίπου ένα μήνα Γεζιντί που έφτασαν στο καμπ των Σερρών ζούσαν σε ένα πλαίσιο ανασφάλειας καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα στέγασης και φαγητού, όπως οι υπόλοιποι, επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένοι. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο καθώς οι νέοι πρόσφυγες αναγκάζονταν να φιλοξενούνται από τους παλαιότερους διαμένοντες στη δομή με αποτέλεσμα σε έναν οικίσκο να διαβιούν έως και 18 άτομα.

Την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα του τμήματος προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη δομή και απαίτησε από το υπουργείο να λύσει το πρόβλημα, να ανοίξουν δηλαδή οι άδεια οικίσκοι που παρέμεναν κλειδωμένοι για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, και να ξεκινήσει η παροχή της κάρτας ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους.

Την Παρασκευή εγράφησαν τελικά όλοι οι πρόσφυγες Εζιντί και ξεκίνησε και η παροχή της κάρτας. Την Πέμπτη αναμένεται νέα επίσκεψη του τμήματος για να διαπιστωθεί αν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου.

Σε σχετική επιστολή τους για το θέμα προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι Εζιντί της δομής των Σερρών από κοινού με τους Εζιντί της δομής της Βόλβης εξηγούσαν το αίτημα τους να ζήσουν όλοι μαζί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασής τους στην Ευρώπη:

“Ο λαός μας βιώνοντας απερίγραπτες καταστάσεις βίας νοιώθει την ανάγκη να ζει κάθε στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος της γης ενωμένος σαν μια ανάσα, μια φωνή. Δεν έχουμε μέσα μας, από γεννησημιού μας ακόμη, στοιχεία εθνικισμού που να μας εμποδίζουν να ζούμε ειρηνικά με άλλους λαούς, έξω από ιδιαιτερότητες, πολιτικές και θρησκευτικές. Όμως, οι όποιες συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων χρόνων καθώς και η πορεία μας στη χώρα σας αναστάτωσαν την ψυχολογία όχι μόνο τη δική μας αλλά και των παιδιών μας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινή μας διαβίωση. Έτσι, αντικειμενικά διαμορφώσαμε κλειστές κοινωνίες έως ότου τακτοποιηθούν όλα τα αναγκαία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης των οικογενειών μας σε άλλη χώρα της Ευρώπης”.

πηγή: left.gr