Λόφος Καστά: Μάτια που είδαν από κοντά το μεγαλείο

Λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν μέχρι τώρα να δουν από κοντά όλα όσα εμείς βλέπουμε από εικόνες μέσα στον Λόφο Καστά. Για να συμβεί αυτό πρέπει να είσαι εργάτης, να ανήκεις στην επιστημονική ομάδα, να δουλεύεις για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών ή να είσαι Δήμαρχος, Πρέσβης και άλλο διάσημο πρόσωπο που μπορείς να έχεις πρόσβαση όποτε θελήσεις.

Ο καθένας θα ήθελε να κάνει μια μικρή βόλτα και να θαυμάσει τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες όμως ακόμα ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος.

Ο Γιάννης Κιοσσές είναι ο άνθρωπος που έζησε, λόγω δουλειάς, την ιστορία της ανασκαφής στη Μεσολακκιά από πολύ κοντά και μας περιγράφει συγκινητικές στιγμές, αλλά και πως ένιωσε όταν ανέλαβε το έργο.

Η Σερραϊκή εταιρεία του SunProtect (Τέντες, πέργκολες και συστήματα σκίασης) ανέλαβε την προστασία του μνημείου, ένα πολύ σοβαρό έργο με μεγάλη ευθύνη και τα κατάφερε.

«Καταρχήν νιώσαμε πολύ μεγάλη τιμή για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών αναθέτοντας μας ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό έργο. Έχουμε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν, όμως αυτό το έργο ήταν μεγάλη ευθύνη διότι πρώτων ήταν τεράστια κατασκευή και δεύτερων έπρεπε να στεγανοποιήσουμε έναν εντελώς υπαίθριο χώρο, έναν λόφο στην ουσία και κυρίως την είσοδο του τύμβου από τα βρόχινα νερά και να προστατέψουμε το μνημείο άλλα και συνεργεία που εργάζονταν εκεί από τον ήλιο και τις κακές καιρικές συνθήκες. Σχετικά με το μνημείο τώρα νιώσαμε δέος και μόνο που βρισκόμασταν εκεί. Μεγαλοπρέπεια και οι σφιγγες της εισόδου τις οποίες προλάβαμε να δουμε ακάλυπτες αλλά και όλο το εσωτερικό. Οι ανακαλύψεις των Καρυάτηδων και του μωσαϊκού έγιναν όσο εμείς εργαζόμασταν εμείς εκεί και το συναίσθημα ήταν απίστευτο. Περηφάνια! Νιώθαμε τόσο περήφανοι που ήμασταν παρόντες σε μια τόσο μεγάλη ανακάλυψη αλλά και τόσο μικροί μπροστά σε όλο αυτό το μεγαλείο. Ήμασταν μάρτυρες ίσως σε μια απο τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Πραγματικά κοινωνήσαμε την μεγαλοπρέπεια της αρχαιότητάς. Ελπίσουμε να μας ξανά χρειαστούν»!

Serresdelivery.gr