Κ.Περιστερη: «Σε 4 χρόνια το μνημείο θα είναι επισκέψιμο»

«Από το 2015 και μέχρι σήμερα το περίφημο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά έμεινε ανυπεράσπιστο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οπότε φτάσαμε σήμερα σε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα της ένταξης της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ» σημειώνει ο αρχαιολόγος και ανασκαφέας της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας στο «Χ».

 

Η κ. Περιστέρη στην παρουσίαση των μελετών που έγινε χθες στην Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι από το 1914 είχαν ξεκινήσει να συντάσσουμε μελέτες, αλλά μέχρι τώρα δεν προχώρησαν όπως έπρεπε. Μιλώντας στο «Χ» έδωσε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι εργασίες, επισημαίνοντας ότι «Το έργο ξεκινάει με τον καινούργιο χρόνο και αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στον κ. Τζιτζικώστα, που από την αρχή ήταν στο πλευρό μας, έχει πιστέψει στο έργο μας και στην δουλειά μας και έχει κάνει ότι μπορεί για να είμαστε σήμερα σε αυτό το ευχάριστο σημείο. Χωρίς την δική του παρέμβαση δεν ξέρω τι θα γινόταν. Του δίνω συγχαρητήρια για το πόσο έτρεξε και αγωνίστηκε για να ενταχθεί το έργο του στο ΕΣΠΑ. Αν δεν ήταν ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα είχε γίνει τίποτα».

 

 

Θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο

 

«Αυτό που χάρηκα σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ότι ξεκινάνε οι εργασίες και πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορέσει το μνημείο να γίνει επισκέψιμο. Σε τέσσερα χρόνια περίπου, αν όλα πάνε καλά, το μνημείο θα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, αυτό προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει και ο δρόμος για την ένταξη του μνημείου στην UNESCO, γεγονός σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής» σημειώνει η κ. Περιστέρη στις δηλώσεις της στο «Χ» και δεν κρύβει την αγωνία που είχε όλο αυτό το διάστημα για το γεγονός ότι το μνημείο ήταν εκτεθειμένο και υπήρχε στασιμότητα.

 

Ωστόσο, διπλή χαρά πήρε η κ. Περιστέρη καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πέραν του ότι ανακοίνωσε την ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ, γνωστοποίησε και την απόφαση του να αναλάβει η αρχαιολόγος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, χρέη συμβούλου του περιφερειάρχη, αμισθί, για θέματα πολιτισμού και αρχαιολογικών ανασκαφών, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την συμβολή της στην αρχαιολογική έρευνα!!! «Οφείλω να επισημάνω ότι είναι πολύ τιμητικό για εμένα που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ότι θα είμαι σύμβουλος του και αυτό είναι κάτι που με ξάφνιασε γιατί δεν γνώριζα τίποτα σχετικά» σημειώνει ο κ. Περιστέρη, που νοιώθει βαθιά υποχρέωση για το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας, ήταν από την αρχή στο πλευρό της, σε αυτό τον αγώνα για την αποκάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης.

 

 

Το θέμα της χρονολόγησης

 

«Σχετικά με το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, αυτό που έχω να επισημάνω για ακόμη μια φορά, είναι ότι πρόκειται για ένα ταφικό συγκρότημα, με το λιοντάρι, το περίβολο και το ταφικό μνημείο, που δεν θα μπορούσε να είναι παραγγελία παρά μόνο ενός μεγάλου άνδρα. Χρονολογικά οδηγούμαστε στον Μέγα Αλέξανδρο, με δική του παραγγελία ανεγέρθη το μνημείο και εκείνο το όνομα που έχουμε είναι αυτό του Ηφαιστίωνα. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος είναι θαμμένος, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την εποχή», όσο για τη συνέχεια των ανασκαφικών εργασιών επισήμανε ότι «στο μέλλον μπορούμε να δούμε το θέμα της συνέχισης των ανασκαφών, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή προέχει η συντήρηση, η ανάδειξη και να γίνει επισκέψιμο. Είναι ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει όχι μόνο στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να γίνει επισκέψιμο για να μπορεί να το γνωρίσει όλος ο κόσμος».

 

 

Θεόδωρος Σπανέλης

Πηγή Xronometro.com