Κώστας Καραμανλής: «H ντροπή της κυβέρνησης για την Αμφίπολη»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Η Αμφίπολη δεν μπορεί να είναι σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης ούτε να έχει κομματική ή πολιτική ταυτότητα» υπογραμμίζει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλή με αφορμή και τη συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αποκλειστικό: Η Φαίη Σκορδά μιλά στον Γιάννη Δελή – VIDEO

«Λόγω του Μακεδονικού ζητήματος που προέκυψε το τελευταίο χρονικό διάστημα καλό είναι να γνωρίζουν οι έλληνες ότι ήταν η δική μας κυβέρνηση που ανέδειξε το μνημείο της Αμφίπολης και ότι είναι η δική τους κυβέρνηση που το θάβει και το απαξιώνει».

Ο βουλευτής Σερρών ερμηνεύοντας τη στάση που τηρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνει. «Ο τύμβος παραδόθηκε σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Περάσαμε στην πλήρη απαξίωση η οποία έχει ονοματεπώνυμο.

Όλο αυτό έχει να κάνει με την ιδεοληψία της αριστεράς που θέλει να θάψει καθετί που αναδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Λόγω του «Μακεδονικού» ζητήματος που προέκυψε τελευταίο καιρό καλό είναι να γνωρίζουν οι έλληνες ότι ήταν η δική μας κυβέρνησης που ανέδειξε το μνημείο της Αμφίπολης και ότι είναι η δική τους κυβέρνηση που το θάβει και το απαξιώνει».

Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτηρίζει «ψίχουλα» το 1,5 εκ. ευρώ που θα δοθεί μέσω του ΣΕΣ 2014-2020 για τον τύμβο Καστά» ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο Υπουργείο Πολιτισμού , «βέλη» της οποίας όμως αγγίζουν και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν πανηγυρίζω για το 1,5 εκ. του Καστά και καλά θα κάνουν να μην πανηγυρίζει κανένας τους ούτε η Περιφέρεια. Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα, δεν είναι τίποτα, είναι ψίχουλα και εδώ είναι η ντροπή ,της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να δώ και την Περιφέρεια και την Ελληνική πολιτεία να διοχετεύσουν κονδύλια» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Επιλογές» και στην Ελένη Μωραίτη.

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον Καστά σημαντικής σημασίας αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις, εστιάζοντας στην επιλογή νέων προσώπων.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ανασκαφών. Πρέπει να δοθούν λεφτά στοχευόμενα και να μπουν άνθρωποι εκεί που θα δουν με ιδιαίτερη προσοχή αυτή την ανασκαφή».

Ο βουλευτής Σερρών χαρακτήρισε τραγική την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από την νέα κυβέρνηση η οποία όπως είπε ,οδήγησε στην πλήρη απαξίωση του Καστά και έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια αναζήτησης χρημάτων του δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου.

«Πριν από 1,5 χρόνο έψαχνε απεγνωσμένα να βρει λεφτά ο δήμαρχος Αμφίπολης για να κάνει το προφανές. Να προφυλάξει την ανασκαφή και να βάζει σκαλωσιές να μην καταρρεύσουν τα χώματα Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο».
Ο Κώστας Καραμανλής παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και διεξοδικά το θέμα ανάπτυξης της περιοχής.

«Επιτακτική ανάγκη είναι η βελτίωση του κόμβου της Εγνατίας και της Μεσολακκιάς , το ειδικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο ώστε να υπάρξει ένας σεβασμός στο αρχιτεκτονικό τοπίο τα περιοχής και να δοθούν κίνητρα στην τοπική κοινωνία .Όλα αυτά είναι έργα που δεν χρειάζονται μεγάλες δαπάνες».

Ο κύριος Καραμανλής τόνισε επίσης ότι θα είναι παρών στην παρουσίαση του ΣΕΣ-2014-2020 για την Αμφίπολη που θα γίνει στις Σέρρες μέσα Ιανουαρίου όπου και θα τοποθετηθεί ευθέως για όλα τα ζητήματα.

«Δεν μας παίρνει να κάνουμε μια ακόμη φιέστα .Δεν μας παίρνει, δεν είναι σοβαρό να πανηγυρίσουμε για το 1,5 εκ. ευρώ. Ως πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Τα χρήματα αυτά είναι από την Ευρώπη ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Από τη συνέντευξη Καραμανλή οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα.

Θεωρεί ότι η ανάδειξη του μνημείου του Καστά θα μπορούσε να αποτελεί ισχυρό όπλο ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας ωστόσο η κυβέρνηση απαξίωσε κάθε τι που αναδεικνύει την Ελληνικότητα της.

Ο ίδιος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα ωστόσο ως Σερραίος εκτιμά για τον τόπο του, ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο και να φανεί μέσω των επιλογών του με επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Και τέλος σε τοπικό επίπεδο, αναγνωρίζει και δείχνει ότι στηρίζει πλήρως το δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.