Ισχυρα μπλοκα ετοιμαζουν 23/01 οι αγροτες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤA ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ TΟN ΠΑΓΕΤΟ
Βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων προκαλεί ο χιονιάς και ο παγετός που πλήττουν όλη η χώρα, καθώς, λόγω του ψύχους, η παραγωγή γάλακτος μειώνεται δραματικά πάνω από το 50%, ενώ ζώα που εγκυμονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν.
Το νέο πλήγμα έρχεται σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων έχει πληγεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική φοροληστεία και εισφοροληστεία, από τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και τα άλλα ζωοκομικά προϊόντα , την μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρμακα, τις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ζητάει από την κυβέρνηση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο). Ακόμη, την άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν ζωοτροφές, φάρμακα κλπ στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια που αντιμετωπιζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Ζητάμε, επίσης, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση στους δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων, εκτός των άλλων και για να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στους παλιούς δικαιούχους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με τους νέους των πεδινών.
Διεκδικούμε, ακόμα, κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Έτσι, δεν θα πέφτουν θύματα της «ελεύθερης» αγοράς που, υπηρετώντας τα συμφέροντα και την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, διαμορφώνει χαμηλές τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων γι’ αυτούς που τα παράγουν και πολύ ακριβές τιμές για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που τα καταναλώνουν.
Παλεύουμε, επιπλέον, για μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών, μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα ζώα και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από το αγωνιστικό αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κλιμακώνονται πανελλαδικά, με το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη.
Για να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους κι όλοι μαζί, μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, με την στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να δώσουμε τη μάχη για την επιβίωσή μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Φ.Αραμπατζη

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πλήρης κυβερνητική αβελτηρία για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, προκαλεί δυστυχώς αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων, που επλήγησαν βαριά από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τον παρατεταμένο παγετό, που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Πολύτιμα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, που προβλέπονται στο μέτρο 5 του νέου Προγράμματος για την οικονομική αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών, ακόμα και για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, λιμνάζουν αναξιοποίητα εξαιτίας της τραγικής αδιαφορίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο και να “τρέξει” το Πρόγραμμα.

Κοινοτικά χρήματα, που η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει στο νέο Π.Α.Α. για τον σκοπό αυτό, μένουν ανεκμετάλλευτα, μαζί με εκατοντάδες άλλα εκατομμύρια ευρώ για την ενεργοποίηση μέτρων για σχέδια βελτίωσης, προγράμματα επενδύσεων στις ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, μέτρα μεταποίησης, αγροτουριστικά προγράμματα, LEADER, που θα έδιναν αναπτυξιακή προοπτική στην πρωτογενή μας παραγωγή.

Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να τρέξει, έστω και στο και 5’, το συγκεκριμένο μέτρο – “ανάσα” για την πληγείσα πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Όπως αναμένουμε από τον Υπουργό ξεκινώντας ταχύτατα τις εκτιμήσεις των ζημιών, να ζητήσει αμέσως, στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 23ης Ιανουαρίου, την περαιτέρω χρηματοδότηση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης (European Union Solidarity Fund), όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν, που υπέστησαν παρόμοιες καταστροφές (Πολωνία, Αυστρία, Σλοβακία, Κύπρος, κ.α.).

Αφού η Κυβέρνηση δεν είναι ικανή να δώσει προοπτική στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, ας κινηθεί τουλάχιστον ταχύτατα για να διεκδικήσει, έστω τα αυτονόητα για την προστασία του.

Αυτονόητα, που όταν η Νέα Δημοκρατία διασφάλιζε με μεγάλη προσπάθεια και αίσθημα ευθύνης, την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα αντιπολιτευτικά έδρανα, λοιδορούσε».