Η Κυβέρνηση δημιούργησε το προσφυγικό πρόβλημα – Του Γιάννη Δελή

Έχω ζήσει το προσφυγικό προβλημα της Χώρας μας από πολύ κοντά και όχι από την άνεση ενός γραφείου και πίσω από έναν υπολογιστή όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στις Σέρρες. Ανεδειξα το πρόβλημα από τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες είχαν βγει στους δρόμους εξω απο την Ειδομενη (2014-2015). Αργότερα στην Ειδομένη η κατάσταση ήταν τραγικη. Όλος ο κόσμος έμαθε μέσω των ξένων ΜΜΕ τα ρεζιλικια μας.

Αυτοί οι άνθρωποι, είναι αλήθεια γιατί μίλησα μαζί τους, πέρασαν πολύ δύσκολες καταστασεις. Ένα κοριτσάκι στον Προσφυγικό Καταυλισμό στις Σέρρες δεν μπορεί να μιλήσει μετά από όσα είδε πριν φύγουν. Το μεγαλύτερο λάθος της Κυβέρνησης δεν είναι πως τους άνοιξε την πόρτα στην Ελλάδα, όταν αλλες χωρες σήκωναν φράχτη, αλλά γιατί δεν προετοίμασαν την κοινωνία. Πρώτα από όλα δεν μας ρώτησαν εάν τους θέλουμε εδώ δίπλα μας.

Δεν μας είπαν ποτέ μέχρι πότε θα τους εχουμε στις Σερρες. Δεν μας είπαν εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αυτούς τους ανθρώπους.Τους δώσαμε αντισκοινα, τους έφτιαξαν «σπίτια» σε μια μεγάλη δομη, ηλιακό, φαγητό και χρημα. Πολυ καλύτερη κατασταση και από έναν Ελληνα άνεργο. Ετσι τους τα δινεις ολα στο πιάτο και δημιουργεις τεμπέληδες και όχι χρήσιμους πολιτες. Πολύ κοντά στο Σκουτάρι τους δώσαμε την καλύτερη δομή. Το μονο θετικο οτι πρόκειται για την πιο οργανωμενη δομη. Ωστόσο, δεν έπρεπε να γίνει τόσο κοντά στην πόλη των Σερρών. Έχοντας όμως την καλύτερη δομή στην Ελλάδα έπρεπε τα προσφυγοπούλα να είχαν μια σχολική τάξη μέσα στη Δομή. Δεν μπορείς να μπερδεύεις σχολεία με άλλους ανθρώπους, άλλη φιλοσοφία και άλλη θρησκεία. Ο Λαός μας είναι φιλότιμος και καλά έκαναν ορισμένοι εάν το ήθελαν και τους φιλοξένησαν στο σπίτι τους όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν και όσοι δεν το θέλουν και δεν ειναι η δουλεια τους.

Η Κυβέρνηση δημιουργεί δομές και πρέπει να φτιάξει ειδικά σχολεία για τους πρόσφυγες. Άλλωστε χρήματα για το προσφυγικό πρόβλημα η Ε.Ε. στέλνει με το «τσουβαλι» στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ποιος τα παιρνει και ποιος τα διαχειρίζεται. Αν όλα αυτά γινόταν σωστά δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην κοινωνία.

Γιατί ένα νεο σχολείο μέσα στον καταυλισμό; Γιατί πρέπει να είναι ένα διαφορετικό σχολείο. Με νέα βιβλία και ειδικούς καθηγητές. Αλλά, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός. Όλα γίνονται και στήνονται πρόχειρα και κανείς δεν τον νοιάζει εάν θα πετύχει αυτό που έκαναν επίσης γρήγορα και πρόχειρα. Ποια δομή στην Ελλάδα είναι το παράδειγμα; Των Σερρών; Ισως, όμως κι εδώ έχουν παράπονα αυτοί που μένουν εκεί και έξω οι κατοικοι. Ένα σωστό Κράτος τα προβλέπει αυτα. Δημιουργεί καλές υποδομές και καταρτίζει οσους μένουν μέσα γονείς και παιδιά. Επίσης δημιουργεί ενημερωτικές ενότητες στους κατοίκους. Όλα αυτά δεν έγιναν και υπάρχει χρόνος να γίνουν. Όμως δεν γνωρίζει κανείς μέχρι πότε θα τους έχουμε εδώ. Ίσως κανένας να μην ξέρει…