Η Κονιόρδου φωτογραφίζει τη Βλαζάκη για τα δεινά της Αμφίπολης

του Γιώργου Ροδάκογλου
Η Λυδία Κονιόρδου επιχείρησε να σώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού από τη θλιβερή εικόνα που παρουσίαζαν τα τελευταία τρία χρόνια στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων της Αμφίπολης.

Υποστήριξε μάλιστα κάτι πολύ σημαντικό ,ότι το προσωπικό του υπουργείου λειτουργεί καλύτερα, αλλά άφησε να εννοηθεί, ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει χωρίς συντονισμό.

Στην ερώτηση αν μπορεί να διασφαλίσει στο μέλλον μια ομαλή συνεργασία του υπουργείου με την περιφέρεια, με δεδομένο ότι τόσο οι προκάτοχοι της -Ξυδάκης,Μπαλτάς- όσο και άλλα πρόσωπα στην υψηλή ιεραρχία του υπουργείου-Βλαζάκη- αδιαφορούσαν, απάντησε:

“Είμαστε υπέρ των συνεργασιών, μόνος τους ο καθένας δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Αυτή είναι η βασική μας πεποίθηση. Η συνεργασία μας με τον κύριο Τζιτζικώστα θα συνεχιστεί”.

Παράλληλα η υπουργός Πολιτισμού δεν διέψευσε το σχόλιο για την ύπαρξη δυο στρατοπέδων μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού, από την μια πλευρά η ίδια και από την άλλη η Γ. Γ κυρία Βλαζάκη.

“Εγώ θα ήθελα να κοιτάμε μπροστά και προς μια φωτεινή πλευρά. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Δεν θέλω να κοιτάμε πίσω”.

Σε ερώτηση που αφορούσε στην αναδίπλωση δηλώσεων της κατά την επίσκεψη που έκανε τον περασμένο Μάιο στο μνημείο, αναφορικά με το ερώτημα “Μακεδονικό ή Ρωμαϊκό”, είπε:

“Μην επανερχόμαστε. Εκείνη την ημέρα απάντησα με την καλλιτεχνική μου φύση και όχι με την επιστημονική. Δεν είμαι αρχαιολόγος. Η κυρία Περιστέρη έχει όλα τα επιστημονικά στοιχεία, να καταθέσει τη χρονολόγηση του μνημείου»,ενω
για το ενδεχόμενο εθνικής χρηματοδότησης σε περίπτωσή που δεν επαρκέσει το 1,5 εκατομμύριο του ΕΣΠΑ στον Καστά απάντησε: “Θα συμβάλλουμε με εθνικούς πόρους”.

Η κοινή συνέντευξη τύπου με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη του τύμβου Καστά στο ΕΣΠΑ είχε θα λέγαμε μια ιδιαίτερη σημασία διότι δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η υπουργός αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη η οποία αναπτύχτηκε σε ένα ευπρεπές επίπεδο όταν της ζητήθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος σημειωτέων έφτασε μέχρι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οριστικά όλα τα ζητήματα της Αμφίπολης και για να μη χαθεί το ΕΣΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις και των δυο πλευρών “ηχούσαν” ως καμπανάκι φωτογραφίζοντας τη Γ.Γ του Υπ.πο Μαρία Βλαζάκη η οποία και θεωρείται ως η πολιτικά υπεύθυνη για όλες τις καθυστερήσεις και την έντεχνη υποβάθμιση της ανασκαφής της Αμφίπολης.

Σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο ήταν η παρουσίαση των εργασιών του ΕΣΠΑ από τον αρχιτέκτονα του μνημείου.
Ο Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος θα είναι και ο επιβλέπων όλων των παρεμβάσεων, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα 2014 -2020 αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και σε όλες τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Τέλος η ανακοίνωση δια στόματος Τζιτζικώστα ότι η Κατερίνα Περιστέρη αναλαμβάνει αμισθί χρέη ειδικού συμβούλου για θέματα πολιτισμού και αρχαιοτήτων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προάγγελος μιας ενδεχόμενης καθόδου της στον πολιτικό στίβο κάτι που ήδη «τάραξε» τα νερά στο νομό Σερρών.