Η εικόνα σε όλα τα κέντρα προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα

Δύσκολες και παγωμένες είναι οι ημέρες για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε διάφορα κέντρα προσφύγων και πρόσφατα σε ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα. Το FONH.GR συγκέντρωσε πληροφορίες για την κατάσταση των προσφύγων για τον μήνα Δεκέμβριο από διάφορα sites και σας παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα..

 

Tα προβλήματα στα Κέντρα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΙΝΙΚΗ

Τα προβλήματα με τη θέρμανση των προσφύγων στα λειτουργούντα κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη αποκαθίστανται σταδιακά, καθώς βρέθηκαν λύσεις για να μην παγώσουν οι άνθρωποι μετά τις δραματικές καταστάσεις στην Πέτρα Ολύμπου.

Στα Βασιλικά χορηγήθηκαν ατομικά σώματα (υβριδικές θερμάστρες χαλαζία), που ζεσταίνουν κάθε σκηνή. Σύμφωνα με εργαζόμενους στο κέντρο η θέρμανση είναι πλέον ικανοποιητική, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των προσφύγων στο συγκεκριμένο κέντρο.

Συνολικά οι φιλοξενούμενοι δεν ξεπερνούν σήμερα τους 400 και υπολογίζεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μείνουν περίπου 200. Και εδώ όπως στις Σέρρες το κέντρο κάποια στιγμή θα αδειάσει και θα γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και μετά θα λειτουργήσει ως μόνιμη δομή φιλοξενίας, δυναμικότητας 600 – 800 ατόμων.

Οι οικίσκοι δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ακόμη. Τα συνεργεία που δουλεύουν μέσα στο συγκεκριμένο κέντρο έχουν προχωρήσει σε διαμορφώσεις του χώρου, προκειμένου να κατασκευαστούν μετά οι οικίσκοι, ενώ έχουν προχωρήσει σε αποξηλώσεις της οροφής των αποθηκών, ώστε να απομακρύνουν τον αμίαντο. Παράλληλα, κατασκευάζεται τσιμεντένιο τοιχίο με κάγκελα, στη θέση του συρματοπλέγματος στην πρόσοψη του κέντρου στο δρόμο, προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η έξοδος των προσφύγων και να περιοριστεί ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης εξόδου και κυκλοφορίας τους στο δρόμο, από την οποία επαπειλούνται ατυχήματα.

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης (Ωραιόκαστρο και Δέλτα), τα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες διαμαρτύρονται στη Συμμαχική Οδό για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας, στο πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα.

Ο λόγος που διαμαρτύρονται είναι ο ίδιος της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο ίδιο σημείο την προηγούμενη Παρασκευή.

Δεν έχουν θέρμανση στη δομή φιλοξενίας και οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο κτίριο είναι δύσκολες. Για αυτό το λόγο έκλεισαν ακόμα μια φορά την Συμμαχική Οδό.

. Σε Fraport και Softex (προορίζεται για μόνιμη δομή), όπως και στα Διαβατά (επίσης προορίζεται για μόνιμη δομή), έχουν τοποθετηθεί μεγάλα θερμαντικά σώματα, που βγάζουν ζεστό αέρα και η θέρμανση είναι επαρκής. Σταδιακά μάλιστα στα Διαβατά εγκαθίστανται και οι οικίσκοι. Εκεί συνεχίζεται η φιλοξενία πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων, με αποτέλεσμα οι ανάγκες θέρμανσης να είναι αυξημένες. Στην αποθήκη Alexil, όπου είναι ενιαίος ο χώρος επιλέχτηκε η λύση του air condition – «ντουλάπας».

Το πρόβλημα, όπως λένε οι αρμόδιοι είναι με το ηλεκτρικό ρεύμα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αντέχει την αυξημένη κατανάλωση από αυτά τα θερμαντικά σώματα κι έτσι γίνονται τροποποιήσεις στο βιομηχανικό ρεύμα για να αποκατασταθεί. Πάντως, είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που ένας αριθμός προσφύγων έμεινε χωρίς θέρμανση.

Στις αποθήκες της δυτικής Θεσσαλονίκης, το ανησυχητικό πρόβλημα είναι τα καμινέτα, τα γκαζάκια που χρησιμοποιούνται μέσα σε σκηνές για να ζεσταίνουν οι πρόσφυγες καφέ, σούπες, φαγητό  κτλ.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη σε όλη την περιοχή εκτός των σκηνών, στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι γεμίζουν με λάσπες και στάσιμα νερά.

λΑΓΚΑΔΑΣ

Στην περιοχή του Λαγκαδά επικρατεί στα κέντρα (Λαγκαδίκια, Καβαλάρι, Βαγιοχώρι) ανάλογη εικόνα, με τη θέρμανση να αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ στα Λαγκαδίκια, που τα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προορίζονται για μόνιμη δομή, έχουν στηθεί και οι οικίσκοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες εγκαθίστανται πρόσφυγες σε ιδιωτικά καταλύματα πέριξ των λουτρών της Βόλβης. Τα καταλύματα νοικιάστηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία και μεταφέρονται εκεί οικογένειες προσφύγων, σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες και προστατευμένοι από το βάσανο των αποθηκών και των σκηνών. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο κέντρο του Καβαλαρίου, ενώ στα Λαγκαδίκια ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων είναι αυξημένος.

Θέμα έχει ανακύψει με τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, καθώς χρηματοδότηση για την προμήθεια καυσίμων, προκειμένου να θερμανθούν οι αίθουσες τα απογεύματα και για την καθαριότητα δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί, ενώ δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση εάν μετά τις γιορτές τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία ενταγμένα πλέον στις τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) ή θα συνεχιστούν τα απογευματινά μαθήματα.

Σέρρες – Πορρόια

Τα συνεργεία στον καταυλισμό Σερρών δουλεύουν σε καθημερινή βάση έτσι ώστε σύντομα να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που έφυγαν προσωρινά σε ξενοδοχεία του Στρυμονικού Κόλπου. Στα Πορρόια Σερρών μένουν σε ξενοδοχεία 33 ανήλικα και 30 ενήλικες. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων δεν βγαίνουν έξω από το ξενοδοχείο και δεν προκαλούν μέχρι στιγμής.

Βρασνά – Ασπροβάλτα

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά (περίπου 550) Κούρδων Γεζίντι σε ξενοδοχεία της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και της παραλίας Βρασνών όπου και θα παραμείνουν έως την ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο των Σερρών (περίπου 60 ημέρες, όπως υπολογίζεται βάσει του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου). Στα Βρασνά και την Ασπροβάλτα οι πρόσφυγες μένουν στο ξενοδοχείο, ωστόσο η ανησυχία των κατοίκων είναι να μην παραμείνουν περισσότερο και η περιοχή διαφημιστεί αρνητικά την τουριστική σεζόν.

Τουρνουά ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από τον Οκτώβριο έως και χθες, περίπου 250 πρόσφυγες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας ανά τη Βόρεια Ελλάδα, με τις ομάδες τους, έδιναν «ραντεβού», συνήθως Τετάρτη και Σάββατο, σ’ ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό τουρνουά που είχε, όμως, απ’ όλα: πολλή αγάπη για την μπάλα, ατέλειωτες ώρες προπόνησης, πολύ πάθος για τη νίκη και -κυρίως- μια «απερίγραπτη αίσθηση ελευθερίας, όταν πατάς το πόδι σου στο χορτάρι», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους νικητές του τελικού.

 

Με πληροφορίες από Voria, anexartitos, seleo, fonh.gr