Γιατι ξΕΣΠΑσε νέος πόλεμος για το μνημείο της Αμφίπολης

Το ΥΠΠΟΑ θα επανυποβάλει άμεσα το αίτημα χρηματοδότησης του έργου της Αμφίπολης, ενώ μαίνεται ο πόλεμος των δηλώσεων

Το πιο συζητημένο μνημείο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η Αμφίπολη, έρχεται ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης μετά την απόρριψή του φακέλου που υποβλήθηκε από το ΥΠΠΟΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους την επικείμενη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό που επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ΥΠΠΟΑ υπέβαλε το σχετικό τεχνικό δελτίο με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, «κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ζητήσουν σε οποιοδήποτε στάδιο την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων, που είναι και η συνήθης πρακτική».

Το Υπουργείο σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση πως «Το πρόγραμμα στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, είναι ένα πολυδιάστατο έργο με σύνθετα τεχνικά δεδομένα, που αναδείχθηκαν κατά την ανασκαφή του στο πρόσφατο παρελθόν».

Το προτεινόμενο πρόγραμμα για τον Τύμβο Καστά περιλαμβάνει στην πρώτη φάση του: Χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού. Διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, μεσοπρόθεσμες εργασίες υλοποίησης ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης του Ταφικού Μνημείου και εξασφάλισης ευστάθειας.

Στην δεύτερη φάση υλοποίησής του, περιλαμβάνει: Έργο οριστικής εξασφάλισης Ταφικού Μνημείου (πασσάλους, νάρθηκα διαμόρφωσης εδαφών). Στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του Ταφικού Μνημείου και αναστήλωση μεγάλου τμήματος του Περιβόλου με χρήση του αυθεντικού μαρμάρινου υλικού του. Κατασκευή κελύφους προστασίας για τον Χώρο 1 του Ταφικού Μνημείου, έργο ανάδειξης και εξασφάλιση επισκεψιμότητας του Μνημείου, έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρίπτει τον φάκελο του τεχνικού δελτίου της Αμφίπολης, αλλά και τις υπόλοιπες του ΥΠΠΟΑ για σημαντικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα να δηλώνει πως η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας που έλεγξε το Τεχνικό Δελτίο, εντόπισε κενά, παραλείψεις και ασάφειες με αποτέλεσμα να το επιστρέψει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόρριψη του τεχνικού φακέλου φέρνει στη δημοσιότητα δηλώσεις κυρίως στα social media όπως αυτή του Δημάρχου Αμφιπολης Κώστα Μελίτου στην οποία απευθυνόμενος προς το Υπουργείο γράφει:

Μόνο η παραίτηση σας σώζει !!!!!!!!!! Οι μάσκες πέσανε !!!!!!!κριμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές !!!!!! Ένας δρόμος μένει πλέον .. η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!!