Βραβευσαν & τίμησαν την Κατερίνα Περιστέρη

Όρθιοι οι προσκεκλημένοι χειροκροτησαν την Κυρία Κατερινα Περιστέρη για τα όσα προσέφερε στην Μακεδονία, στην Ελλάδα. Στο τέλος της ομιλίας βραβευσαν και τιμησαν την Κυρία Περιστέρη όπως της αξίζει για το σπουδαίο έργο της παραδίδοντας της ο Πρόεδρος των ΚΙΟΝΩΝ Κύριος Μάριος Δράμαλης ένα φιλοτεχνημένο έργο από τον Γνωστό Χειρούργο Οφθαλμίατρο μέλος των ΚΙΟΝΩΝ Γεώργιο Δράμαλη που απεικονίζει την δόξα με στεφάνι ελιάς σε Κίονες ιωνικού και δωρικού ρυθμού απεικονίζοντας συμβολικά την δόξα της αρχαιολόγου μας που ανακάλυψε τον τύμβο Καστά.

Η Κυρία Κατερίνα Περιστέρη ανέλυσε με την ήπια και γλυκιά φωνή της βήμα βήμα την ανασκαφική έρευνα και ξεδίπλωσε στην παρουσίαση της όλα τα ευρήματα από την αρχή της ανασκαφής μέχρι σήμερα ενώ παραλληλα δήλωσε πως σύμφωνα με τα ευρήματα τα μονογράμματα που βρέθηκαν και την χρονολογία του Τύμβου o Μέγας Αλέξανδρος είχε παραγγείλει την κατασκευή του τάφου στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, προς τιμήν του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Σε σχετική ερώτηση αν θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος εντός του τύμβου απάντησε πως δεν μπορούν να δηλώσουν κάτι τέτοιο με επιστημονικά ακράδαντα στοιχεία , αλλά δήλωσε πως ο τύμβος αυτός έχει τα εξής στοιχεία:
Ο τύμβος είναι 2πλάσιος του Μεγάλου Τύμβου της Βεργίνας, του βασιλιά Φιλίππου με μαρμάρινο λιοντάρι 15 μέτρων, 2 σφίγγες, 2 Καρυάτιδες και ένα ψηφιδωτό, απίστευτης ομορφιάς.
Στο μνημείο βρέθηκε ο ρόδακας, δηλαδή το τριαντάφυλλο, βασιλικό έμβλημα, που έχει βρεθεί και στη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου του Β’ στη Βεργίνα.
Στο περίγραμμα του μνημείου, επάνω στο μάρμαρο έχει βρεθεί-όπως επισήμανε και η Ντόροθι Κινγκ, ανάγλυφο το μονόγραμμά Α του Αλεξάνδρου.
Το λιοντάρι, ύψους 15 μέτρων, συμβολίζει ΒΑΣΙΛΕΑ και τέτοιος ήταν ΜΟΝΟ ο Μέγας Αλέξανδρος.
Χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.500 τόνοι καθαρό θασίτικο μάρμαρο για το περιμετρικό τοιχίο, που στοίχιζαν κάποια εκατοντάδες χρυσά τάλαντα την εποχή τους. Ο
Ο τύμβος έχει περίμετρο 500 μέτρα, εμβαδόν 20 στρέμματα και όγκο 400.000 κ.μ. Αυτό για να κατασκευαστεί με αναγωγή στα αντίστοιχα μηχανήματα του 4ου π.Χ. αιώνα θα χρειαζόταν εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι (μηχανικοί, εργοδηγοί, εργάτες χωματουργικών, χτίστες, μαρμαράδες για να το κατασκευάσουν. Αυτό το επιβλητικό μνημείο -ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα-είναι και πολύπλοκο αλλά και πολυδάπανο έργο.