Αραμπατζη: Η πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ναρκοθετει τις προοπτικές ανασυγκρότησης της χώρας

Την επικίνδυνη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αξιοποιήσει πολύτιμα κοινοτικά αναπτυξιακά εργαλεία και πολιτικές στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να δώσει ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στηλίτευσε η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε παρέμβασή της σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι αντί η Κυβέρνηση να επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου «κυνήγι»της πρωτογενούς παραγωγής με την υπέρμετρη φορολόγηση, τη διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, θα έπρεπε να αξιοποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την ανασυγκρότηση του κλάδου και την στροφή στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ιδιαίτερη έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε η κ. Αραμπατζή θα έπρεπε να δοθεί, στις ενισχύσεις για μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, στη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων μέχρι 2,2 εκατ. ευρώ, στους αναδασμούς, στη χρήση φωτοβολταϊκών για την μείωση του κόστους του γεωργικού ρεύματος, στους «νέους αγρότες», καθώς και στη δημιουργία αγροτοδιατροφικών συμπράξεων.

Αντιθέτως, όπως ανέφερε, η χώρα μας επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ είναι ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων του 2ου Πυλώνα με ποσοστό της τάξης του 9,33% μόλις και την πλειοψηφία των απορροφήσεων αυτών να αφορούν πληρωμές του προηγούμενου προγράμματος 2007 – 2013, με ορατό κίνδυνο έτσι να χαθούν αυτά τα 4,7 δις – 6 δις με την εθνική συμμετοχή – του Προγράμματος, λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου του.

Ομοίως ουραγός είναι η Ελλάδα, όπως ανέφερε η Σερραία βουλευτής στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων του “Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη” ή Σχέδιου Juncker για τον Αγροτικό Τομέα και στην ανάπτυξη συνεργειών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει – δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους, νέους αγρότες, δράσεις αγροτουρισμού, αγοράς εξοπλισμού και φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τους παραγωγούς.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αξιοποιεί μία σειρά επενδύσεων επωφελών για το περιβάλλον, όπως η «Βιοοικονομία», η «Κυκλική Οικονομία» και η «Έξυπνη Γεωργία», ενώ έχει επιδείξει μνημειώδη αδιαφορία να διεκδικήσει – σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ τη στήριξη αγοράς προϊόντων που πλήττονται, είτε από την υπερπαραγωγή, είτε από το διεθνή ανταγωνισμό, όπως το γάλα και τα δημητριακά, συμπλήρωσε.

Η παρέμβαση της κ. Αραμπατζή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είναι αναρτημένη στο κάτωθι link: https://www.youtube.com/watch?v=p1zmkBZLhxQ&feature=youtu.be