Αποκριάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη απήχηση είχαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών ενώ μικροί και μεγάλοι «αγκάλιασαν» ήθη, έθιμα, συνήθειες και λαϊκά δρώμενα που αναβίωσαν προερχόμενα από την ελληνική μας παράδοση.

Με σύνεση και μέτρο και με γνώμονα τη συνεργασία, την υποστήριξη και την αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών φορέων πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη) από τις 6:30 το απόγευμα έως και τις 10:30 το βράδυ αποκριάτικες μελωδίες και τραγούδια από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο κράτησαν τους Σερραίους στο κέντρο της πόλης. Για άλλη μια χρονιά η πλατεία «Ελευθερίας» και η οδός «Κωνσταντίνου Καραμανλή» πλημμύρισαν από καρναβαλιστές και μη, χορεύοντας και διασκεδάζοντας στους ρυθμούς της αποκριάς.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία «Ελευθερίας», η αποκριάτικη γιορτή (μπαλταφάν) των παιδιών των Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Οι μικροί μας φίλοι φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους και έγιναν όλοι μια παρέα συμμετέχοντας με κλόουν, ξυλοπόδαρους, και ταχυδακτυλουργούς, σε ένα πρόγραμμα με ποικίλες δραστηριότητες, χορευτικά παιχνίδια και μουσική.

Στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, 9 Φεβρουαρίου, στην πλατεία «Ελευθερίας», ο «Πανηπειρωτικός» Σύλλογος Ν. Σερρών σε συνεργασία με την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. προσκάλεσε τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Αθανασίου Κοζάνης, ο οποίος αναβίωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο, το αποκριάτικο δρώμενο των «Φανών». Με την παρουσία μουσικού συγκροτήματος των χάλκινων πνευστών της Μακεδονίας χοροί και τραγούδια της αποκριάς και όχι μόνο, παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό. Ο κόσμος έδωσε δυναμικό παρών στην εκδήλωση, έγινε μέρος ενός μεγάλου κύκλου συμμετέχοντας στο γλέντι που στήθηκε και «άναψε» γύρω από τον Κοζανίτικο φανό (φωτιά). Κατά τη διάρκεια του δρώμενου προσφέρθηκαν δωρεάν κρασί και Κοζανίτικες πίτες στους παρευρισκόμενους.

Την Κυριακή της αποκριάς, 18 Φεβρουαρίου, το Εργαστήρι Παραδοσιακών μελετών «Ο Πύρρος», σε συνεργασία με την Κ.Ε.ΔΗ.Σ αναβίωσε για 9η συνεχή χρονιά, στη συμβολή των οδών Στρυμόνος – Σιδηροκάστρου και Νικομήδειας το αποκριάτικο ηπειρώτικο έθιμο της «Τζαμάλας». Σκωπτικά και άλλα τραγούδια, παραδοσιακή μουσική, αποκριάτικα παιχνίδια, πολλά χαμόγελα και κέφι αγκάλιασαν τη μεγάλη φωτιά που άναψε στο κέντρο του δρόμου.

Την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, «Το καρναβάλι» της τοπικής κοινότητας της Κάτω Καμήλας ενισχύθηκε από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Μια συνήθεια που αναβιώνει η τοπική κοινωνία την Καθαρά Δευτέρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Από νωρίς το μεσημέρι η κεντρική πλατεία του χωριού άρχισε να γεμίζει κόσμο. Ξεχωριστή νότα διασκέδασης δόθηκε με την παρουσία χορευτικών τμημάτων Πολιτιστικών Συλλόγων από την Κάτω Καμήλα, το Σκούταρι και το Κωνσταντινάτο ενώ ακολούθησε παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων με θεματολογία εμπνευσμένη και από την επικαιρότητα