Απλοποίηση καταβολής τελών βοσκοτόπων ζητά από το ΥΠΑΑΤ η Αραμπατζή

Απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των τελών κατανεμηθέντων βοσκοτόπων και επίσπευση των οριστικών σχεδίων βόσκησης ζητά από το ΥΠΑΑΤ η Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με 23 βουλευτές της ΝΔ

Τα μεγάλα προβλήματα από την αναποτελεσματική διαδικασία καταβολής των τελών ενοικίασης – μίσθωσης των βοσκοτοπικών εκτάσεων και τους κινδύνους απώλειας των δικαιωμάτων αλλά και επιβολής ποινών για χιλιάδες κτηνοτρόφους, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου 24 Βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή

Οι 24 υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η Υπουργική Απόφαση 1332/93570/23-08-2016, η οποία και ορίζει την εν λόγω διαδικασία προξενεί μεγάλη ταλαιπωρία και άσκοπη οικονομική επιβάρυνση στους κτηνοτρόφους της χώρας, που χρειάζονται τον επιλέξιμο προς επιδότηση βοσκότοπο. Καθώς αυτοί καλούνται σε άμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να ολοκληρώσουν έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης, ακόμη και με πολυέξοδες μετακινήσεις ανά την Ελληνική Επικράτεια, στις περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους, που καλούνται σε ελάχιστο χρόνο να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση τους να υπογράψουν το μισθωτήριο και να καταβάλουν το αντίτιμο της μίσθωσης.

Ζητούν δε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό αφενός για το αν προτίθεται και πώς να απολοποιήσει τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων αφετέρου για το πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει επιτέλους τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτοπικών εκτάσεων.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
15-06-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη διαδικασία καταβολής των τελών για τις κατανεμηθείσες βοσκοτοπικές εκτάσεις

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη ταλαιπωρία και περαιτέρω άσκοπη, οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους της χώρας προκαλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης – μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων της χώρας, όπως αυτή προσδιορίζεται οικονομικά με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 410/28408/13-03-2017 και ορίζεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση (1332/93570/23-08-2016), εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.

Θα πρέπει δηλαδή, όχι μόνο να μάθουν σε ποιες περιοχές (Περιφέρειες και Δήμους) υποχρεούνται να υποβάλουν το σχετικό μίσθωμα αλλά επιπροσθέτως, αν δεν καλύπτονται από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας (Άρθρο 3, παρ. 2 της σχετικής ΥΑ), να ταξιδέψουν στον όποιον Δήμο ανά την Επικράτεια ανήκει η βοσκοτοπική έκταση, που θα ενοικιάσουν για να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια δε, θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και κατόπιν να γνωστοποιήσουν την καταβολή των χρημάτων στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι απλά άσκοπα επιβαρυντική αλλά ενδεχομένως και αναποτελεσματική. Με συνέπειες τόσο την άδικη και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με έξοδα μετακίνησης – συχνά για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις – και διαμονής, όσο και το γραφειοκρατικό φορτίο και την άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υπάλληλοι, που καλούνται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής του μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου.

Ήδη με κατεπείγουσα επιστολή της, στις 2-6-2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), σας υπογραμμίζει τα αδιέξοδα του τρόπου καταβολής των τελών για τους κοινόχρηστους βοσκότοπους, καλώντας σας να προκρίνετε την πληρωμή – παρακράτηση από την ΑΕΕ του 2017 των χρημάτων, που προβλέπονται από την ΚΥΑ 13/03/2017 για τα έτη 2016 και 2017.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε και πώς να απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων, διευκολύνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Δήμων και Περιφερειών;

2. Πότε σκοπεύετε επιτέλους να ολοκληρώσετε τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Στύλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας ΝΔ

Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ

Αυγενάκης Ελευθέριος Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ

Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου ΝΔ

Σκρέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

Οικονόμου Βασίλειος Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

Φωτήλας Ιάσων Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Βαγιωνάς Γεώργιος Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ

Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Γιαννάκης Στέργιος Βουλευτής Πρεβέζης ΝΔ

Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ηλείας ΝΔ

Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ