Αν ήμουν Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών… Του Γιάννη Δελή

Νομίζω πως εάν ήμουν Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών δεν θα ήμουν ικανοποιημένος εάν ο Νόμος Σερρών φιγουράριζε στις τελευταίες θέσεις…

Θα είχα παραιτηθεί και δεν θα καθόμουν στην καρέκλα του Προέδρου (ακόμα κι αν με είχαν …ξεχάσει λόγω Επιμελητηριακου Νόμου).

Θα έλεγα πολυ απλά, εγώ φεύγω δεν τα κατάφερα, φέρτε κανέναν πιο ικανό και με όραμα… Κι επειδή δεν είμαι και δε θα μπορούσα να είμαι οπαδός κανενός, θα κατέβαινα ως αρχηγός παράταξης για να μπορώ να οδηγήσω τους Επιχειρηματιες σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ήδη περπατάμε (αν περπατάμε, όπως τον περπατάνε)…

Ο ιδρυτής της Apple Steve Jobs είχε εν μέρει δίκιο όταν έλεγε ότι «Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις».

Όταν ο Ford πούλησε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1903, δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ούτε βενζινάδικα, και άρα οι καταναλωτές χρειάζονταν ταχύτερα άλογα, όχι αυτοκίνητα.

Έχουμε «φωτεινά μυαλά» στις Σέρρες; Έχουμε ανθρώπους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια διαφορετικά που θα φέρουν αποτελεσμα; Στην αρχή σε ακούν προσεκτικά, μετά σε αμφισβητούν και όταν σε παραδέχονται άλλοι από αλλού τότε σε χειροκροτούν. Αυτοί είναι οι Σερραίοι και δεν πολύ διαφέρουν και από τους υπόλοιπους.

Στις Επιμελητηριακες εκλογές θα ήθελα να δω σχεδια και όραμα. Αντίθετα βλέπω διαξιφισμούς…

Ας αφήσουμε τι έγινε και τι μπόρεσαν να κάνουν. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα τι θα έκανα (αν κατέβαινα εγώ) σε αυτές τις εκλογές.

Η πρώτη μου κίνηση θα ήταν να κάνω μια βόλτα στην αγορά για να συγκεντρώσω απο επιχειρηματίες προβληματισμους, ιδέες και να καταγράψω τα προβλήματα της τοπικής αγοράς.

Στη συνέχεια θα τους προσκαλούσα στην αίθουσα συνεδριάσεων για να συγκεντρώσω τι θέλουν έτσι ώστε ΜΑΖΙ να δούμε που και πως πρέπει να προχωρήσουμε. Την επόμενη ημέρα θα συζητούσα με τους εμπλεκομενους φορείς.

Θα αναβάθμιζα την Serexpo με απλές κινήσεις και με ιδέες. Θα συγκέντρωνα εθελοντές και θα άκουγα προσεκτικά έναν – έναν. Θα υλοποιούσα κάθε καλή πρόταση ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα τις τροποποιουσα. Θα μιλούσα με Συλλόγους Αρχιτεκτονικους, πολιτιστικούς και όσα Σωματεία μπορούσαν να με βοηθήσουν.

Δεν υπήρχε περίπτωση να είχα δικό μου εγωιστικό δρόμο, αλλά ΜΑΖΙ ενωμένοι θα καταφέρναμε πολλά περισσότερα παρά κάθε φορέας να κάνει μόνος του κάτι δικό του με προχειρότητα και ξερωλισμο…

Πρώτα απ’ολα και πάνω απ’ολα θα συνεργαζομουν με το Δήμο Σερρών για να βάλω κάτω από την «ομπρέλα» της Serexpo την «Πολιτεία των Ευχών«, το «Bougatsa Days» και το «Eco Festival«.

Θα πρότεινα το Στρατόπεδο Παπαλουκά διότι από μόνο του είναι ένα μεγάλο πράσινο πάρκο με χώρους που ταιριάζουν για εκθέσεις και πολλές δραστηριότητες.

Ο μεγάλος δρόμος με τα δέντρα φέρνει πολλές ιδέες (όχι απαραίτητα μεγάλου κόστους). Από τη μακρινή Ιαπωνία θα δημιουργούσα ένα μικρότερο ισως σε μέγεθος τούνελ των φώτων με λουλούδια.

Εναν χώρο θα τον είχα αποκλειστικα για νέες ιδέες νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις (Startup) και έναν για B2B συναντήσεις με επιχειρηματίες.

Η SEREXPO εάν στηθεί σωστά θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Σέρρες

Σε έναν αλλον χώρο θα πρότεινα σε επιχειρήσεις από Ελλάδα ή το Εξωτερικό να φέρουν ένα πρωτοποριακό προϊόν για να το παρουσιάσουν για πρώτη φορά. Αν αυτό θα είχε καθιερωθεί και συσχετιζοταν και με έναν διαγωνισμό καινοτομίας με ειδικά βραβεία σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα ήταν μία λαμπρή ιδέα για ένα ράλι καινοτομίας!

Θα προσκαλούσα τον Σταύρο Σεκερτζη από τη Θεσσαλονίκη να φέρει ειδικά για την Serexpo τη μοναδική γυάλινη βιόσφαιρα της NASA (κλειστό οικοσύστημα) για να τη δουν οι επισκέπτες.

Θα διαφήμιζα την Serexpo στη Βουλγαρία και θα εφερνα επιχειρήσεις ύστερα από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Κινεζικα εργοστάσια οπως η Great Wall που συναρμολογούν νέα μοντέλα στη γειτονική Χώρα και θα προσπαθούσα να τους πείσω να φέρουν ένα και για στις Σέρρες για επίδειξη. Και μόνο ο «αέρας» τους στην ακριτική περιοχή μας θα σηκωνε μια δημιουργική «σκόνη»… αναζήτησης!

Αντί να έφερνα τρανταχτά ονόματα του Ελληνικού Πενταγράμμου θα κατέβαζα το κόστος συμμετοχής στη Serexpo βοηθώντας ουσιαστικά τον επιχειρηματία να παρουσιάσει και να πουλήσει τα προϊόντα του στις δύσκολες μέρες που ζούμε όλοι. Και μόνο αυτή η κίνηση θα έφερνε και επιχειρηματιες που δεν είχαν υπολογίσει την Έκθεση.

Θα δημιουργούσα μια παλιά πόλη με Mega Banner από έργα του Σερραιου ζωγράφου Χρ. Μελλιδη.

Η δική μου SEREXPO θα ήταν μια μεγάλη συμμαχία καλλιτεχνών, πολιτικών μηχανικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών

Στην Πύλη του Παπαλουκά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν συμβολικά δύο μεγάλα λιοντάρια για να δώσουν ταυτότητα στην Εκθεση.

Τουριστικά τρενάκια θα δημιουργούσαν μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη πολη.

Το υγρό στοιχείο είναι απαραίτητο κι έτσι θα διενεργούσα έναν διαγωνισμό για συντριβάνια με φώτα που νομίζεις πως …»χορεύουν»! Όχι σε αντίστοιχο μέγεθος όπως σε γνωστά ξενοδοχεία στο Dubai, αλλά και σε κάτι πολύ μικρότερο και να είστε βέβαιοι πως θα ήταν μία χαρά για Selfie και βίντεο απο κινητά και κάμερες από επισκέπτες.

Αντί για τα παραδοσιακά περίπτερα θα είχα συνεννοηθεί με το Δήμο Σερρών για να αγοράσουμε από κοινού Containers!

Θα δημιουργούσα ένα μικρό εμπορικό κέντρο με Container (αντίστοιχο υπάρχει μόνο σε δύο χώρες στον κόσμο). Ένα Container κοστίζει 1500€. Με μικρή παρέμβαση τα κάνεις μικρά καταστήματα, δωμάτια, σπίτια ή καφετέριες.

Μία λύση για ΔΩΡΕΑΝ ΦΩΣ μέσα στα Container θα ήταν ο καλύτερος κραχτης και ιδανικός πόλος έλξης για επισκέπτες που θέλουν δουν από κοντά παρόμοιες εικόνες που βλέπετε παρακάτω και έχουν εφαρμοστεί.

Πατήστε εδώ για να δείτε

Δωρεάν φως με πλαστικό μπουκάλι & νερο

Σε έναν χώρο με πλούσιο πράσινο δεν θα μπορούσε κανεις να μην προωθήσει και την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία. Ηλιακα παγκάκια θα ήταν μία πολύ αξιόλογη πρόταση τα οποία θα ήταν και ανεξάρτητοι σταθμοί Wi-Fi. 

Ηλιακά φωτιστικά σώματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά θα έδινε μια ξεχωριστή εικόνα.

Σε συνεργασία με τηλεοπτικά καναλια, ραδιόφωνα και διαδικτυακές ιστοσελίδες θα τους έδινα ειδικό χώρο για να πραγματοποιήσουν μικρά Studios για απευθείας συνδέσεις και εκπομπές.

Ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα δείχνει σε όλους από το σπίτι τι γίνεται εκεί, ενώ δίνει κίνηση και ρυθμο σε όλη την Έκθεση.

Σε συνεργασία επίσης με ταξιδιωτικά πρακτορεία, ΚΤΕΛ και ΚΤΕΑΛ θα έφερνα λεωφορεία από χωριά του Νομού Σερρων, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία.

Το στοίχημα θα ήταν να προσελκυσω Βούλγαρους επισκέπτες τοποθετώντας δύο γιγάντιες οθόνες στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα για να καταφέρω να τους κρατήσω στο Νομό, έτσι ώστε να μη «στρίβουν» για τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και μέσα στη Βουλγαρία η διαφήμιση θα ήταν μεγάλης κλίμακας, ενώ προσεγγίζοντας τα δικά τους σύνορα προς την Ελλάδα κοπέλες θα μοίραζαν φυλλάδια με τις ομορφιές και τις δραστηριότητες του Νομού Σερρων. Μία μεγάλη πύλη με μια μεγάλη διαφήμιση θα διεκδικούσα για να πάρω την άδεια από την Εγνατία Οδό, έτσι ώστε να γνωρίσουν τον τόπο οσοι περνάνε από τον δρόμο και επιλέγουν να κατευθυνθούν προς Σέρρες ή Θεσσαλονίκη.

Αυτά θα έκανα εγω, αλλά εγώ είμαι ένας απλός δημοσιογράφος που απλά επιλέγει να δείξει το δρόμο προς νέα μονοπάτια. Δεν είναι δύσκολο ομως να κάνεις όσα περιέγραψα, αρκεί να έχεις διάθεση και μεράκι. Εστω τα μισά να έκανε κάποιος θα έβλεπε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα και να είστε σίγουροι πως θα έδινε ερέθισμα και σε άλλους να δηλώσουν μια καλή ιδέα για το καλό του τόπου μας. Όμως δεν γίνεται τίποτα όταν ο κάθε Πρόεδρος ή Δήμαρχος τραβά το δικό του δρόμο.

Αν ο επόμενος Πρόεδρος καταφέρει να μαζέψει φορείς και κόσμο σε ένα τραπέζι και ακουστούν προτάσεις και νέες ιδέες, τοτε μόνο θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δούμε φωτεινές ημέρες δημιουργικότητας.