Έρευνα: Πως περνάνε τα λαθραία από τον Προμαχώνα – Video Ρεπορτάζ

Οι αδιάλειπτοι έλεγχοι στο Τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών οδηγούν σε διαδοχικές συλλήψεις για λαθραία εισαγωγή αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων. Ειδήσεις σαν κι αυτές τις βλέπεις μέρα παρά μέρα στα ΜΜΕ. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών προσπαθούν να περάσουν από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα λαθραία για να μπορούν έπειτα να τα διοχετεύσουν στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας.

 

Το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εγχώριας αγοράς και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πολλά πλοκάμια της “Λερναίας ‘Υδρας” του οργανωμένου εγκλήματος και της παραοικονομίας. Κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποφέρει κάθε χρόνο στα οργανωμένα κυκλώματα, το λαθρεμπόριο τσιγάρων ενώ ιλιγγιώδη είναι και τα ποσά από τους διαφυγόντες φόρους-δασμούς. Σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο καυσίμων και με αυτό των ποτών συνιστούν μια μόνιμη και ακατάσχετη αιμορραγία στον εθνικό προϋπολογισμό.

 

Από τους πρώτους μήνες του νέου έτους οι συλλήψεις στα σύνορα είναι πάρα πολλές και το φαινόμενο ολοένα και μεγαλώνει. Παρατηρήσαμε ότι τις πρωινές ώρες δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε αυτοκίνητα και λεωφορεία ενώ ο φακός κατέγραψε ένα αυτοκίνητο να κυκλοφορεί ανενόχλητο στη νεκρή ζώνη Ελλάδας – Βουλγαρίας χωρίς πινακίδες και να μην τον σταματά κανείς.

Οι διαδρομές είναι πολλές και όχι μόνο από τα σύνορα αλλά από τα παράνομα μονοπάτια. Με κωδικούς γκοφρέτες και σοκολάτες έρχονται στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη λαϊκή αγορά μπορεί να σε πλησιάσει κάποιος νέος και να σου πει εάν θέλεις λαθραία τσιγάρα πολύ φθηνά. Ο κύριος που διατηρεί ψιλικατζίδικο στο κέντρο της πόλης των Σερρών μας εξηγεί πως βλέπει σχεδόν καθημερινά αυτούς τους ανθρώπους και δεν διστάζουν να πουλήσουν το παράνομο εμπόρευμα τους ακόμα και μέσα στα καφενεία.