Προς ΕΒΕΣθητους: Αυτά γιατί δεν μας τα λέτε;

Υψηλές προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργεί η συμμετοχή περισσοτέρων από 200 κινεζικών επιχειρήσεων στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Απέναντι από το Σερραικο Περίπτερο (12) βρίσκεται το εντυπωσιακό και ενδιαφέρον περίπτερο της Κίνας (13). Κανείς δεν μας είπε πως να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Γιατί; Αυτά πρέπει να μας λέει το Επιμελητήριο Σερρων. Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα αλλά οι πράξεις;

Το FONH.GR λανσάρει το DVD κινουμένων σχεδίων για την Αμφίπολη και προσπάθησε να βρει μια άκρη με τους Κινέζους επιχειρηματίες.

Το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Κίνας στη διοργάνωση ως τιμώμενης χώρας και, στο πλαίσιο αυτό, έχουν προετοιμαστεί και ένας προς έναν συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα ραντεβού αυτά πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα. Το Επιμελητήριο έπρεπε να ενημερώνει τους εκθέτες ακόμα και τους επισκέπτες για αυτή την προοπτική και να εκμεταλλευτεί αυτο το γεγονός.

Ναυαρχίδα της κινεζικής συμμετοχής αποτελεί η παρουσία της China Development Bank (CDB), που θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιό της και θα διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως η CDB έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt and Road, όπως ονομάζεται επισήμως η πολιτική αυτή, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Μεγάλος αριθμός κινεζικών εταιρειών παρακολουθεί στενά επενδύσεις και έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πολλές αναζητούν ευκαιρίες στο τομέα της ενέργειας, της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, τις τουριστικές υποδομές, της επιστημονικής καινοτομίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας, της αγοράς ακινήτων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και, βέβαια, πλήθος ναυπηγικών ομίλων κινεζικών συμφερόντων ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών σε κινεζικές ναυπηγήσεις.

# Η Enterprise Greece, έχει ήδη ενεργοποιήσει ψηφιακή πλατφόρμα που θα εντοπίσει επιχειρήσεις με κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να διευκολυνθεί το κλείσιμο ραντεβού, καθώς και οι ένας προς έναν συναντήσεις.

Οι διοργανωτές, σε συνεργασία με τον ελληνικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων Enterprise Greece, έχουν ήδη ενεργοποιήσει ψηφιακή πλατφόρμα που θα εντοπίσει επιχειρήσεις με κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να διευκολυνθεί το κλείσιμο ραντεβού, καθώς και οι ένας προς έναν συναντήσεις. Στην εν λόγω πλατφόρμα (thessalonikifair-2017.b2match.io) έχουν ήδη εγγραφεί δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα κινεζικά επιχειρηματικά συγκροτήματα που τα τελευταία λίγα έτη έχουν αποκτήσει έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό, όπως η CEFC China Energy Company Limited (CEFC China), η China Corporate United Investment Holding (CCUI) και ο τεχνολογικός όμιλος ΙNESA.

Στη σχετική πλατφόρμα του Enterprise Greece βρίσκεται ακόμα η Shanghai Feilo Acoustics, που δραστηριοποιείται σε συστήματα «έξυπνου» φωτισμού, η Shanghai Electric Group, που έχει ως αντικείμενο τον τομέα της ενέργειας, αλλά και ο όμιλος δομικών υλικών Shanghai Building Materials, ο οποίος ελέγχει μεγάλο αριθμό θυγατρικών σε κλάδους της οικοδομής και των κατασκευών. Επίσης περιλαμβάνονται ως διαθέσιμα για παρουσιάσεις επιχειρηματικών σχεδίων στελέχη της εταιρείας ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού Ezi Surg Medical, αλλά και της Shenda International Trade, που δραστηριοποιείται στον τομέα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, όπως και της Shanghai Silk Group Culture Development.

Παρούσα είναι και η Shanghai Rainbowfish Ocean Technology, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων για την εξερεύνηση του θαλάσσιου βυθού.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία με την Ελλάδα, «συμπεριλαμβανομένης προοπτικά της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Σε συνδυασμό με την έλευση στη Θεσσαλονίκη της CEFC China Energy Company, η οποία έχει επενδύσει σε δικαιώματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιδιώκει να αναπτύξει δίκτυο τερματικών σταθμών καυσίμων στην Ευρώπη, το ενεργειακό ενδιαφέρον εμφανίζεται διευρυμένο.

Στη ΔΕΘ θα είναι ακόμα μεταξύ άλλων και οι: Shanghai Municipal Commission of Commerce, CCPIT Shanghai, Shanghai International Technology Exchange Center, Flsmart Technology, Baotong Fainearth Electronic, SVA Information Industry, Shanghai Patent & Trademark Law Office, Fusheng Well Global Intelligent Control Technology, Slamtec, Feichuan Import & Export, Lansheng Light Industrial Products, Shanghai Toys Import & Export και Shanghai Sanjin Import & Export.